Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Valent TASR
11. januára 2024, 20:15
Čas čítania 1:10

Realitný trh môže čakať v tomto roku veľké prekvapenie. Jedna časť Slovákov bude mať veľkú výhodu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pri kúpe nehnuteľnosti je podľa realitnej odborníčky vo výhode skôr kupujúci, ktorý má hotovosť.

Realitný trh s nehnuteľnosťami na Slovensku by sa v roku 2024 mohol oživiť. Pretrvávať však bude skôr záujem o byty a domy na užívanie ich vlastníkom ako o kúpu nehnuteľnosti na investíciu. Vo štvrtok o tom informovala riaditeľka FinGO recloud Róberta Mecková.

Kým vlani predaj starých aj nových bytov mierne stagnoval, v tomto roku by sa situácia mohla zmeniť. Podľa Meckovej v susednej Českej republike nastalo už vlani výrazné oživenie realitného trhu, pričom úrokové sadzby na hypotékach sú tam v priemere o 1,5 až dve percentá vyššie.

„Ak nepríde nejaká nečakaná kríza, predpokladám mierny rast realitných obchodov aj na Slovensku. Verím, že úroky v bankách už prakticky dosiahli svoj strop a ceny bytov sa zastabilizovali. Takže klienti, ktorí potrebujú riešiť bývanie, už nebudú mať na čo čakať a trh sa môže trochu rozhýbať,“ uviedla odborníčka na reality Mecková.


Mecková predpokladá, že by sa v tomto roku do ponuky mohli dostať napríklad aj novostavby, pri ktorých sa čakalo na zastabilizovanie cien energií a stavebných materiálov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Trh s bytmi tak prejde do fázy, v ktorej si kupujúci budú mať z čoho vyberať. Zároveň predávajúci budú vedieť predať nehnuteľnosť za kratší čas,“ doplnila. Väčší záujem je v súčasnosti o nehnuteľnosti, ktoré novým majiteľom ponúkajú určitú pridanú hodnotu. Rýchlejšie sa podľa Meckovej predávajú novostavby s rôznymi benefitmi, napríklad s kuchynskou linkou, parkovacím státím či pivnicou v cene. Kupujúcich si dokážu nájsť aj staršie byty v pôvodnom stave, tu však rozhoduje cena.

Hotovosť je výhoda

Pri kúpe nehnuteľnosti je podľa realitnej odborníčky vo výhode skôr kupujúci, ktorý má hotovosť. „Naopak, najhoršie na tom budú tí kupujúci, ktorí najskôr potrebujú predať svoju nehnuteľnosť. Na nich môže tlačiť buď nová úroková sadzba a zvýšená splátka po refixácii, na ktorú nebudú mať prostriedky, alebo jednoducho potreba rýchlo sa dostať k potrebným financiám,“ doplnila Mecková.

Domov
Zdieľať
Diskusia