Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. januára 2024 o 14:10
Čas čítania 0:58

Zmenili minimálnu sumu, ktorá platí pre penzistov v exekúcii. Po novom prídu o časť dôchodkov ďalší Slováci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O správe informoval vo štvrtok 18. januára hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa poberateľom dôchodkov, ktorí čelia exekúcii, prepočítala od nového roka sumu exekučnej zrážky. Dôvodom je valorizácia dôchodkov od 1. januára 2024. Dôchodcov, ktorých sa to týka, Sociálna poisťovňa písomne informovala.


„Sociálna poisťovňa zaslala všetkým dôchodcom, ktorí majú nariadené vykonávanie zrážok z dôchodkov, písomnú informáciu o vplyve valorizácie na sumu ich exekučnej zrážky, respektíve oznámenie o začatí vykonávania exekučných zrážok z dôchodku, ak po zvýšení dôchodku od 1. januára 2024 bolo možné začať zrážky z dôchodku vykonávať,“ priblížil Kontúr.

Existujú základné sumy, z ktorých sa už nesmie zrážať nadol

Sú však stanovené základné sumy, ktoré sa poberateľom dôchodkov zraziť nesmú. Pri neprednostnej pohľadávke základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, je 140 % sumy životného minima na plnoletú fyzickú osobu, to znamená 376,43 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 188,21 eura mesačne.


Ak ide o prednostnú pohľadávku (okrem výživného na maloleté dieťa), základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, je 268,88 eura mesačne, čo je 100 % sumy životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Na každú osobu, ktorej poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 134,44 eura mesačne.


Pri zrážke na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa je základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, vo výške 112,92 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 94,10 eura mesačne.

V treťom štvrťroku SP vykonávala exekučné zrážky z dôchodku 19 830 dôchodcom.

Domov
Zdieľať
Diskusia