Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Valent
20. januára 2024, 8:27
Čas čítania 0:53

Ceny nehnuteľností už pravdepodobne nebudú klesať. Analytici však prezradili, kedy príde pokles úrokových sadzieb

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Analytici tvrdia, že pokles vysokých úrokových sadzieb by mal prísť koncom tohto roka.

Analytici sa zhodujú, že bývanie na Slovensku je príliš drahé. Podľa nich minuloročný klesajúci trend cien nehnuteľností už pokračovať nebude a v roku 2024 preto byty a domy pravdepodobne už klesať nebudú. Podľa odborníkov však budú ľudia až do konca roka čeliť vysokým úrokovým sadzbám hypoték, informuje portál RTVS

 

„V súčasnosti Slováci chcú kupovať nehnuteľnosti a majú záujem, ale jednoducho im nie je umožnené kupovať nehnuteľnosti. Dnes je bývanie nedostupné,“ objasnil prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Ján Palenčár.

Odrádzajú ich hlavne vysoké úrokové sadzby. Pálenčár uviedol, že priemerná úroková sadzba v EÚ je zhruba 3,5 percenta. „V súčasnosti však na Slovensku sú úrokové sadzby viac ako štyri alebo štyri a pol percenta,“ ozrejmil. Analytici tvrdia, že pokles vysokých úrokových sadzieb by mal prísť koncom tohto roka.

Možným východiskom je prenájom

Väčšina Slovákov sa preto radšej rozhodne ísť do prenájmu, než by si mala zaobstarať vlastné bývanie. „A tu vidíme, že sa zvýšil záujem o bývanie v nájme a takisto sa zvýšila cena nájmov v priemere na Slovensku o 10 percent,“ priblížil Palenčár. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Viem, že v Čechách došlo v období asi pred rokom k zmene v posudzovaní v bankách, čo sa týka klientov, že ich posudzujú iným spôsobom. Takže možno aj toto čiastočne ovplyvnilo kúpyschopnosť Čechov,“ vyjadrila sa realitná maklérka Róberta Mecková. Podľa nej by banky mohli upustiť od prísnych podmienok pri udeľovaní úverov.

bývanie, byty, nehnuteľnosti
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová
Domov
Zdieľať
Diskusia