Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR Adam Tichý
21. januára 2024, 12:48
Čas čítania 1:15

Ceny za prenájom bytu sa opäť zvýšili. Slováci zaň v priemere zaplatia viac ako 1 000 eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prenájom bytu uprednostňujú podľa realitnej kancelárie Herrys najmä mladí ľudia.

Cena bytov na sekundárnom trhu nehnuteľností v Bratislave sa v roku 2023 stabilizovala, zvýšili sa však ceny prenájmov. Cena prenájmu vlani narástla o 5,11 %, o takmer štvrtinu (21,56 %) sa zvýšila aj ponuka bytov na prenájom. Vývoj na sekundárnom trhu s nehnuteľnosťami v roku 2023 zhrnula realitná kancelária (RK) Herrys.


„Predaj sa spomalil, zato prenájom rástol a ten rastový trend má nábeh pokračovať aj v úvode tohto roka,“ priblížil partner v RK Herrys Martin Bečár s tým, že za nárastom prenájmov na sekundárnom trhu stáli najmä stúpajúce úroky hypotekárnych úverov a zhoršenie dostupnosti vlastného bývania.


Pri predaji bytov sa priemerná cena za štvorcový meter (m²) vlani znížila o 2,07 % a v poslednom štvrťroku sa stabilizovala na úrovni 3 644 eur/m². Najvyššia cena za štvorcový meter bola vlani v januári, naopak, najmenej za štvorcový meter mohli kupujúci zaplatiť v októbri.

Bratislava má prvenstvo

Ponuka bytov na predaj sa podľa realitnej kancelárie celoročne držala na priemernej úrovni 4 400 jednotiek. Najviac bytov bolo vlani v ponuke v okrese Bratislava II (1 465). Byty s najvyššou cenou za štvorcový meter (4 715 eur/m²) sa ponúkali v bratislavskom Starom Meste.


Minulý rok sa však darilo prenájmu bytov na sekundárnom trhu. Od začiatku roka 2023 sa ponuka bytov na prenájom zvýšila o 21,56 % a rástla aj v poslednom štvrťroku. Zvýšila sa aj priemerná cena za prenájom, ktorá sa na konci decembra vyšplhala na sumu 1 008 eur. Najviac bytov na prenájom bolo v ponuke v decembri 2023, najmenej vlani v januári.

O prenájom majú záujem najmä mladí ľudia

Podľa skúseností realitnej kancelárie prenájom bytu uprednostňujú skôr mladí ľudia. Záujem je najmä o prenájom zariadených novších bytov.


„Celkovo na sekundárnom trhu čakávame, že trend stabilizácie cien a ponuky v prípade predaja aj prenájmu bude pokračovať. Už teraz pozorujeme oživenie dopytu zo strany kupujúcich, čo môže byť ešte podporené znižovaním úrokových sadzieb v druhom polroku a odloženou kúpou z predchádzajúcich období,“ uviedol Bečár.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Mike Cho
Domov
Zdieľať
Diskusia