Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
7. februára 2024, 20:42
Čas čítania 0:37

Ak si dôchodcovia nesplnia túto dôležitú povinnosť, môže dôjsť k prerušeniu vyplácania ich dôchodku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Penzista musí Sociálnej poisťovni nahlásiť novú adresu do ôsmich dní od jej zmeny.

Dôchodcovia sú povinní Sociálnej poisťovni oznámiť zmenu adresy, na ktorej sa zdržiavajú, do ôsmich dní od vykonania zmeny. Ak si túto povinnosť nesplnia, hrozí im prerušenie vyplácania dôchodku.

Ako totiž uvádza Užitočná Pravda, Sociálna poisťovňa môže následkom nesplnenia si tejto povinnosti zasielať dôchodok v hotovosti na pôvodnú zaregistrovanú adresu. Nahlasovať však treba len adresu, na ktorej sa penzisti zdržiavajú. Zmenu adresy trvalého alebo prechodného pobytu Sociálna poisťovňa automaticky preberá z Registra fyzických osôb.

Ako dôchodca nahlási zmenu adresy? 

Zmena adresy sa dá oznámiť tromi spôsobmi. Buď dôchodca zašle list s neformálnou žiadosťou o zmenu adresy a doručí ju pobočke Sociálnej poisťovne, alebo ju pošle ústrediu Sociálnej poisťovne na adresu: Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava 1.

Penzista môže na oznámenie zmeny adresy využiť aj eSchránku alebo formulár s názvom „Oznámenie zmien rozhodujúcich na poukazovanie dôchodkových dávok na účet v banke, zmenu adresy a iné zmeny“, ktorý sa nachádza na stránke Sociálnej poisťovne.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič, Pexels/cottonbro studio
Domov
Zdieľať
Diskusia