Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
19. februára 2024 o 21:28
Čas čítania 0:58

Dodržiavaj tri jednoduché zásady a budeš šťastný. Fínsky psychológ vysvetľuje, čo je kľúčové

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa psychológa sú kľúčové tieto zásady.

Fínsky psychológ Frank Martela vysvetlil, prečo jeho krajina pravidelne vyhráva v rebríčkoch najšťastnejších štátov na svete. Podľa jeho slov ľudia vo Fínsku žijú v súlade s tromi jednoduchými zásadami, ktoré sú:

1. silný zmysel pre komunitu a príbuznosť,
2. konanie dobrých skutkov pre iných ľudí,
3. nájdenie jasného cieľa pre seba samého. 

Komunita 

Podľa Martela je v živote človeka kľúčové obklopovať sa ľuďmi, ktorým na tebe záleží a na ktorých záleží tebe. Mnohé štúdie podľa neho ukazujú, že mať vybudovanú silnú sieť vzťahov je pre človeka zdravé i „výhodné“, pretože v takom prípade majú ľudia aj v núdzovej situácii vybudované pevné väzby, ktoré ich dokážu podržať. 

Konanie dobra 

Martela sa odvoláva na štúdiu, ktorá dokazuje, že konanie láskavých skutkov pre iných ľuďom prináša väčší pocit životnej spokojnosti a šťastia. Keď niekomu pomôžeš, má to  pozitívny vplyv na iných, ale aj tvoje vlastné šťastie a zároveň sa zvyšuje pocit zmysluplnosti. Stačí, ak napríklad niekomu pochváliš oblečenie, pomôžeš kolegovi v práci či blízku osobu obdaríš pozornou maličkosťou. Konanie dobra buduje dôležitý pocit solidarity.

Nájdenie zmyslu 

Fínsky psychológ tvrdí, že nájsť svoj „zmysel“ môže byť zo všetkého najťažšie. Silný zmysel pre cieľ uľahčuje znášanie zlých podmienok či náročných životných situácií. Ak sa ti nedarí nájsť zmysel v živote, Martela radí, ako sa k nemu priblížiť: Sprav si zoznam toho, čo ťa v živote robí šťastným. Potom skúmaj, čo všetky tieto veci spája. Tak by sa ti malo podariť priblížiť sa k nájdeniu jasného cieľa a zmyslu pre seba samého.

Domov
Zdieľať
Diskusia