Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
28. februára 2024, 17:26
Čas čítania 0:41

Zisti, či máš nárok na 13. dôchodok. Tento rok ho totiž nemusia dostať všetci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vláda avizovala zmeny vo vyplácaní dôchodkov niektorým skupinám Slovákov. Problém môžu mať tí, ktorým vznikne nárok na dôchodok v neskorších mesiacoch.

13. dôchodok bude vyplácať Sociálna poisťovňa všetkým poberateľom dôchodkových dávok. Dostanú ho všetci, ktorí majú nárok na penziu v rovnakom mesiaci, ako sa 13. dôchodok vypláca, informuje portál Finsider.

Vláda avizovala, že tento rok môže za mimoriadnych udalostí vyplatiť 13. dôchodok aj v prvej polovici roka. To môže predstavovať problém pre dôchodcov, ktorí začnú poberať penziu až v neskorších mesiacoch. 

Napríklad, ak vláda rozhodne, že 13. dôchodky vyplatí už v máji, nárok naň majú len ľudia, ktorí už v tom danom mesiaci dostanú aj štandardnú penziu. V prípade, že by mal niekto nárok na dôchodok až v neskorších mesiacoch, 13. penziu by už nedostal. 

Výdavky na 13. dôchodky poriadne stúpnu

MPSVR uvádza, že v roku 2024 by malo byť viac ako 1,47 milióna poberateľov dôchodkov a tento počet má stúpať. Celkové výdavky na toto opatrenie majú byť v roku 2024 viac ako 828 miliónov eur, v budúcom roku budú o 100 miliónov eur vyššie. Následne by mali vzrásť na 978 miliónov eur v roku 2026 a na 1,033 miliardy eur v roku 2027.

dôchodky
Zdroj: TASR/Milan Kapusta, Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála
Domov
Zdieľať
Diskusia