Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
29. februára 2024 o 21:11
Čas čítania 0:32

Na strednom Slovensku objavili ďalšie ohnisko vtáčej chrípky. Zákernou infekciou sa môžu nakaziť aj ľudia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Chovatelia museli tento rok usmrtiť 90 000 kusov hydiny.

V mestskej časti Šalková, ktorá sa nachádza v Banskej Bystrici, sa objavili ďalšie prípady vtáčej chrípky. Ohnisko ochorenia zaznamenali ešte v decembri minulého roka a v rámci opatrení zadržali 21 dravých vtákov. Chovatelia hydiny a iného vtáctva v mestských častiach Rakytovce, Iliaš a Kremnička museli dodnes nahlásiť súpis zvierat, informuje o tom portál Regióny.sk.

Vtáčia chrípka spôsobila tento rok množstvo škôd. Chovatelia museli v dôsledku opatrení usmrtiť 90 000 kusov hydiny. Medzi príznaky ochorenia patrí napríklad strata plachosti, našuchorené perie či nezáujem o pokrm. Zvieratá prestanú znášať a začnú sa zhlukovať kvôli teplu. Typické sú aj výtoky a opuchy.

Nakaziť sa môžu aj chovatelia cez očné spojivky a ústa. Medzi prejavy nákazy patrí napríklad ochorenie horných dýchacích ciest, bolesť hlavy, zimnica, kašeľ, bolesť svalov či sucho v hrdle. Podozrivý úhyn zvierat treba nahlásiť na regionálny úrad.

Domov
Zdieľať
Diskusia