Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
5. marca 2024 o 9:18
Čas čítania 0:42

Hubári na Slovensku začali novú sezónu. Zberateľov prekvapila úroda, posielajú tipy na prvé úlovky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Portál nahuby.sk pravidelne zverejňuje aktuálne informácie o výskyte húb na našom území.

Hubári hlásia prvé úlovky tohto roka. V uplynulých dňoch zverejnili zberači húb na internetovej stránke nahuby.sk prvé poklady. Podľa nadšencov sa zo zeme tlačia prvé „februárovky“.

Internetový portál poskytuje hubárom informácie o výskyte húb na Slovensku prostredníctvom interaktívnej mapy. O hubách a miestach, kde sa nachádzajú, informujú používatelia portálu, ktorí okrem stavu lokality opisujú aj množstvo alebo kvalitu úlovkov.

Situácia v slovenských lesoch

Podľa hubárov sa najviac húb nachádza na východe a strede Slovenska. „Smrčkovce sa celkom pekne rozbiehajú. Aj nejaké ohnivce sa ukázali,“ informuje Janka, ktorá hubárčila v okolí Trebišova. Najideálnejšie podmienky sú v okolí Michaloviec. 

Medzi najvyskytovanejší druh huby patrí jednoznačne smrčkovec český, ktorý rastie najmä v marci a apríli. „Smrčkovce české už v plnom prúde,“ píšu hubári z Topoľčian.

Podľa niektorých nadšencov húb sa sezóna začala príliš skoro. „Objavil som v hore pár drobných nejedlých húb a jeden ohnivec. Tento rok skoro o mesiac skôr ako v lani. Žeby rekordne skorá hubárska sezóna?“ píše používateľ stránky, ktorý hubárčil v okolí Banskej Bystrice. 

Druhy húb s najčastejším výskytom podľa používateľov:

  • smrčkovec český
  • ohnivec šarlatový
  • ohnivček zimný
  • pôvabnica dvojfarebná
Smrčkovec český.
Smrčkovec český. Zdroj: Wikipedia/Jason Hollinger
Domov
Zdieľať
Diskusia