Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
10. marca 2024, 8:05
Čas čítania 0:27

Nad Slovenskom sa o pár dní objaví neobyčajný astronomický úkaz. Odborníci ozrejmili, ako ho pozorovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Astronomický úkaz zapríčinia čiastočky prachu okolo slnka.

Slováci môžu už tento mesiac na nočnej oblohe pozorovať zodiakálne svetlo. To sa objaví od 27. marca do 10. apríla. Zodiakálne svetlo bude najlepšie viditeľné hneď po súmraku nad západným obzorom. Narušiť ho však môže svetelný smog, preto je lepšie pozorovať ho z prírody, informuje portál iMeteo.

Zodiakálne svetlo je nahromadený prach okolo Slnka, ktorý je koncentrovaný do rozsiahleho disku. Na Zemi ho môžeme vidieť ako intenzívny lúč alebo osvetlený kužeľ. Obloha bude najkrajšia na pozorovanie v noci medzi 10. a 11. aprílom. Na oblohe bude okrem zodiakálneho svetla aj niekoľko ďalších konjunkcií.

Pozorovatelia môžu na oblohe nájsť aj Urán a štyri najjasnejšie mesiace Jupitera. Okrem toho bude voľným okom možné vidieť aj hviezdokopu Plejády.

zodiakálne svetlo
Zdroj: Wikimedia Commons/Steven Keys
Domov
Zdieľať
Diskusia