Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
20. marca 2024, 8:47
Čas čítania 1:00

Západ pošle Ukrajine ďalšiu muníciu. Susedné Česko ju zháňalo po celom svete

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Spojenci poskytnú Ukrajine viac delostreleckej munície a rakiet na protivzdušnú obranu.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov v utorok informoval, že západní spojenci sa rozhodli poskytnúť ukrajinskej armáde viac delostreleckej munície a rakiet pre systémy protivzdušnej obrany.

Umerov o tom napísal v statuse na sociálnej sieti Facebook na základe výsledkov stretnutia medzinárodnej kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny, ktorá sa konala na leteckej základni Ramstein v Nemecku.

Podľa jeho slov Ukrajina na zasadnutí oznámila svoje plány na rok 2024, informovala o výstavbe opevnení a pomenovala potreby svojej armády. Schôdzka v Nemecku bola zameraná na dodávky munície, spresnil minister.

„Munícia je to, čo naši vojaci nutne potrebujú. A ona bude,“ napísal Umerov, pričom doplnil, že partneri Ukrajiny avizovali pomoc, ktorá zahŕňa 155 mm, 152 mm, 105 mm delostrelecké granáty a ďalšiu muníciu.

Viaceré krajiny, ktoré sa na konferencii v takzvanom ramsteinskom formáte zúčastnili, súhlasili s vyčlenením finančných prostriedkov na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu v rámci iniciatívy vedenia ČR.

Praha zohnala státisíce kusov munície

Prahe sa medzičasom v „nezápadných štátoch“ podarilo „nájsť“ 800-tisíc kusov munície. „Sme vďační našim partnerom za hľadanie a nájdenie munície po celom svete, ktorá je taká potrebná na odrazenie agresora,“ komentoval Umerov. Uviedol aj to, že partneri Ukrajiny sa dohodli, že ukrajinským ozbrojeným silám poskytnú aj viac rakiet pre PVO.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Okrem toho Kyjev spolu s partnermi – Spojenými štátmi, Dánskom, Belgickom, Holandskom, Rumunskom a ďalšími – pracuje na tom, aby bojové stíhačky F16 boli na Ukrajine čo najskôr.

Umerov dodal, že ešte v marci na Ukrajine očakávajú prvé dodávky v rámci takzvanej dronovej koalície. Poznamenal, že vojna za obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny je prvou vojnou bezpilotných dronov.

Domov
Zdieľať
Diskusia