Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
26. marca 2024, 19:07
Čas čítania 0:31

Zo slovenských lekární sťahujú liek proti kašľu. Inšpektori v ňom našli prítomnosť častíc z uzáveru

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sirup ACC 20 mg/ml perorálny roztok pre deti a dospelých je určený proti kašľu.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sťahuje z predaja sirup proti kašľu, ktorý je určený pre deti aj dospelých. Dôvodom je nedostatok v kvalite liečiva pre potenciálnu prítomnosť častíc v lieku z tesniaceho uzáveru.

Ide o sirup ACC 20 mg/ml perorálny roztok pre deti a dospelých (sol por 1 x 100 ml). „Sťahovanie predmetného lieku sa vzťahuje na šaržu MP3216 s exspiráciou do júla 2025 a na šaržu NB2001 s exspiráciou do septembra 2025,“ informujú na webe.

Spomínaný liek obsahuje liečivo acetylcysteín. Ten skvapalňuje hlien v dýchacích cestách a uľahčuje jeho vykašliavanie pri ochoreniach dýchacích ciest.

ŠÚKL informuje, že na trhu sú dostupné aj iné lieky s obsahom acetylcysteínu, poprípade aj iné liečivá, ktoré môžu byť vhodné pre deti. „O vhodnej liečbe je potrebné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom,“ dodali.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia