Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
16. apríla 2024, 18:47
Čas čítania 0:29

V Lešti našli vojenské vozidlá z obdobia 2. svetovej vojny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na strednom Slovensku našli vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Ide o dva modely toho istého vozidla.

Vo výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku našli dve takmer kompletné historické vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Informuje o tom Martin Miňo z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.


Dodáva, že nálezy nahlásili nezávisle od seba príslušníci ozbrojených síl i zamestnanec Vojenského historického ústavu Praha. „Sú to dva modely toho istého vozidla. Jeden našli v mokradiach potoka pri zaniknutej dedine Turie Pole a druhý na cintoríne zaniknutej dediny Lešť,“ objasnil s tým, že je to nemecký predný voz alebo Vorderwagen.

Vozidlo slúžilo na prepravu samostatných mobilných zariadení ako kusy artilérie, poľnej kuchyne a podobne. Skladá sa z mohutnej železnej ťažnej tyče, o ktorú bol v prednej časti zapriahnutý primárne konský alebo volský záprah. Neskôr aj motorové vozidlo a vzadu prepravovaný komponent.

Domov
Zdieľať
Diskusia