Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
dnes 24. apríla 2024, 11:34
Čas čítania 1:32

AKTUÁLNE: Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

STVR bude mať podľa zákona povinnosť v televíznom i rozhlasovom vysielaní zaradiť v čase od 23.30 h do 00.30 h štátnu hymnu SR.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry  SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý v stredu schválila vláda.

 
Návrh meniaci zákon o telerozhlase nerozdeľuje jednu verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie, podľa Ministerstva kultúry  SR ako predkladateľa však vytvára podmienky na samostatný rozvoj Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.


Navrhované zmeny odôvodnil rezort kultúry negatívnymi skúsenosťami vyplývajúcimi z aplikácie zákona o Rozhlase a televízii Slovenska i porovnania skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí, predovšetkým v Európe. Predkladatelia tvrdia, že zákon vychádza tiež z podnetov laickej i odbornej verejnosti apelujúcich k bezodkladnému zlepšeniu plnenia základných funkcií verejnej služby s cieľom vyššej objektívnosti vysielania.

Doterajší názov podľa reozrtu kultúry degraduje slovenský národ 

Návrhom sa mení samotný názov verejnoprávneho média, podľa predkladateľov „súčasný spoločný názov inštitúcie pre slovenské verejnoprávne médiá Rozhlas a televízia Slovenska degraduje slovenský národ na región Slovensko, pretože namiesto prívlastku ‚slovenský‘, ‚slovenská‘ (aký) označujúci štátotvorný národ je v názve použité územné označenie verejnoprávnych médií Slovenska“. STVR bude mať podľa zákona povinnosť v televíznom i rozhlasovom vysielaní zaradiť v čase od 23.30 h do 00.30 h štátnu hymnu SR.


Orgánmi STVR budú rada a generálny riaditeľ. Rada bude mať, tak ako doteraz, deväť členov, mení sa však spôsob jej kreovania. Minister kultúry nominuje štyroch členov rady na základe výberového konania, zvyšných piatich zvolí Národná rada  SR na základe návrhu Výboru NRSR pre kultúru a médiá. Medzi týmito piatimi členmi bude mať zastúpenie odborník v oblasti televízneho vysielania, rozhlasového vysielania, práva, ekonómie a po novom aj informačných technológií. Funkčné obdobie člena rady ostáva šesťročné.


Rada bude mať kompetenciu voliť generálneho riaditeľa STVR na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov. Právomocou rady bude aj, v prípade naplnenia príslušných ustanovení zákona, riaditeľa odvolať. Generálny riaditeľ menuje dvoch svojich zástupcov, jedného pre Slovenský rozhlas a jedného pre Slovenskú televíziu.

Machaj končí 

Funkcia súčasného generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja sa skončí dňom účinnosti navrhovaného nového zákona. Rovnako zaniká s splatnosťou nového zákona aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.


Poradným orgánom rady bude deväťčlenná etická komisia, ktorá bude mať za úlohu sledovať dodržiavanie štatútu pracovníkov a spolupracovníkov STVR a iných etických princípov. V etickej komisii má mať zastúpenie aj reprezentant Slovenského olympijského a športového výboru, Matice Slovenskej i Slovenskej akadémie vied, rovnako zástupca novinárskej profesie.

Späť
Zdieľať
Diskusia