Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Gabriela Kajtárová
14. apríla 2024, 11:30
Čas čítania 2:03

Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O štyridsiatke

Kategória:
Komentáre
Uložiť Uložené
Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O štyridsiatke
Zdroj: Matej Hakár

Je mladosť naozaj najkrajšia časť života? Úprimne? U mňa nie.

Uplynulý mesiac som oslávila 40. Hovorím to priamo, hoci ľudová múdrosť káže, že ženy sa na vek nepýtaj. Gratulácií boli tri typy: 1) výsmech, že som stará; 2) popieranie, že som stará (typu Všetko najlepšie k dvadsaťpäťke!) a 3) „Vitaj medzi nami starými, je to krásny vek.“

Pri jubileách ľudia bývajú patetickí, začnú premýšľať o živote a tak. Trochu sa to stalo aj mne. Najskôr prišla panika, že mladosť je za mnou. Mladosť je predsa najkrajšia časť života – tak sa aspoň hovorí.  

Lenže je to naozaj tak? Keď odpoviem úprimne, musím povedať, že u mňa nie. Je fakt, že nie som taká mladá a pekná ako kedysi, ale nie som ani taká zmätená, neistá, nemám už strach z budúcnosti. Mám sa lepšie ako kedykoľvek predtým. Naozaj som dospela, všetko sa utriaslo a v živote mám väčší pokoj.

Občas dostávam otázku, čo by som poradila svojmu mladšiemu ja. A keďže mám na to konečne oficiálny vek, nastal čas poctivo odpovedať:

1)      Daj na prvé miesto seba – nie sebecky, ale láskavo. Neživ vnútorný kritický hlas, neľutuj sa. Ak budeš v pohode ty, budú v pohode aj tvoje vzťahy.

2)      Buduj priateľstvá, nenechaj ich zahynúť len v dôsledku pohodlnosti. Priateľstvo je najviac podceňovaný druh vzťahu.

3)      Prijímaj samotu. Je to čas pre teba. Nehľadaj záchrancu. Sebaúctu si budujeme sami, nebudujú ju komplimenty od iných ľudí.  

4)      Pokús sa stíhať dobu. Dnes dobu tvoríš ty, no prídu časy, keď ju stíhať nebudeš. Nekonzervuj na „starých dobrých časoch“, nečakaj, že sa doba prispôsobí tebe. To sa nikdy nestane. Kto pohŕda názormi mladej generácie, nemá jej čo ponúknuť.  

5)      Pracuj na sebe, zarábaj, odkladaj, investuj. Raz budeš potrebovať peniaze na veľké rozhodnutia. Niekedy treba oželieť ďalšie lattečko či víkend v Paríži.   

6)      Buď aktívna. Nie je dobrý nápad vypnúť správy a tváriť sa, že to neexistuje. Aj moja generácia žila s pocitom, že niekto pre nás všetko zariadi. Zariadi, ale úplne inak, ako sme chceli. Sami si budujeme svet, treba sa v ňom angažovať. Naša krajina sa mení – nie k lepšiemu, verte mi.

7)      Krása je fajn, ale nedaj si snahou o dokonalosť zničiť sebavedomie. Vnímaj aj veci, ktoré sú na tebe krásne. Neživ komplexy. Sebavedomie je sexy.

8)      Prídu obdobia, keď sa budeš mať naozaj zle. Ak ich nezvládaš, určite choď na terapiu. Pomôže ti cítiť sa lepšie, vyznať sa v spleti pocitov, ujasniť si príčiny a dôsledky, ujasniť si priority a môže aj radikálne zmeniť tvoje vzťahy.

9)      Buď odvážna. Odvaha je hodnota. Vďaka nej žijeme slobodne, so zdvihnutou hlavou, aj keď prehrávame. Nauč sa čestne prehrávať aj čestne vyhrávať, lebo raz si hore, raz si dole.

10)   Dávaj pozor na nevyžiadané rady štyridsiatničiek.

Som vo veku, keď už väčšina rovesníkov vychováva deti, má za sebou roky manželstva, prípadne prvý rozvod, milenca či rozbiehajúcu sa krízu stredného veku. Môj príbeh je iný. Nie je lepší ani horší, len je iný. Aj vaše príbehy budú pestré, žite ich podľa vlastných predstáv, nie podľa cudzích.

A keď raz prídete do tohto bodu, aj vy sa zastavte a položte si otázku Čo terazpre čo a pre koho chcem zvyšné roky žiť a ako?

Späť
Zdieľať
Diskusia