Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
21. marca 2024, 13:19
Čas čítania 0:35

Známa slovenská firma chce opäť spustiť výrobu. Prepustili stovky zamestnancov, teraz avizujú zmenu situácie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Generálny riaditeľ Slovalca uviedol, že o možnom spustení výroby už rokujú s vládou.

Spoločnosť Slovalco by chcela opätovne spustiť výrobu primárneho hliníka v Žiari nad Hronom. Podľa spoločnosti sú teraz priaznivejšie podmienky na prevádzkovanie ako pred rokom, keď firma činnosť podniku zastavila, upozorňuje RTVS.

Začiatkom minulého roka firma výrobu hliníka ukončila a prepustila 300 ľudí s argumentom, že má vysoké náklady a nulovú pomoc od štátu. 

Keďže si firma nechala 200 zamestnancov a podmienky sa zmenili, teraz zvažuje opätovné naštartovanie výroby primárneho hliníka. Obnovenie výroby si však vyžiada vysoké investície a spustenie bude trvať dlhé obdobie, pokojne aj niekoľko rokov.

Ceny elektrickej energie sú nižšie v porovnaní s obdobím, keď firma ukončila svoje pôsobenie. Budú tiež môcť čerpať viac peňazí z envirofondov. 

Generálny riaditeľ Slovalca uviedol, že o možnom spustení výroby už rokujú s vládou. Podľa jeho slov hľadajú riešenia a myslí si, že opätovné spustenie výroby je na dobrej ceste. Ministerstvo hospodárstva zatiaľ údajne neeviduje žiadosť Slovalca o prípadnú ďalšiu ekonomickú pomoc. 

Spoločnosť Slovalco.
Spoločnosť Slovalco. Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia