Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
4. mája 2024, 10:28
Čas čítania 0:32

Obľúbenú dovolenkovú lokalitu Chorvátska zamorili jedovaté hady. Pohrýzli už štyroch ľudí, miestni majú obavy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Odborníci už vyzývajú ľudí na opatrnosť.

V turisticky obľúbenom Chorvátsku sa premnožili jedovaté hady. Na juhu krajiny, kde mnohí Slováci trávia svoje letné dovolenky, had pohrýzol už štyroch ľudí. Miestnych situácia znepokojuje a odborníci už začali vyzývať na opatrnosť. Hady sa vyskytujú najmä na poliach, informuje chorvátsky portál Slobodna Dalmacija.

5. mája 2024, 9:30 Čas čítania 7:41 V Papuči som sa rozprával so štamgastmi o Lacovi Meliškovi: Prievidžania si „Uja Cibuľu“ pamätajú aj ako futbalistu (Reportáž) V Papuči som sa rozprával so štamgastmi o Lacovi Meliškovi: Prievidžania si „Uja Cibuľu“ pamätajú aj ako futbalistu (Reportáž)
28. apríla 2024, 16:30 Čas čítania 7:28 Dolli z Ruže pre nevestu: Dubaj mi platil môj expriateľ, o syna stále bojujem. Treba si nájsť partnera, ktorý sa o teba postará Dolli z Ruže pre nevestu: Dubaj mi platil môj expriateľ, o syna stále bojujem. Treba si nájsť partnera, ktorý sa o teba postará
4. mája 2024, 12:30 Čas čítania 3:47 Príbeh Američanky, ktorá sa 12 rokov nepohla z gauča: keď ju záchranári našli, časti jej tela sa „roztekali“ do matraca Príbeh Američanky, ktorá sa 12 rokov nepohla z gauča: keď ju záchranári našli, časti jej tela sa „roztekali“ do matraca

Nemocnica v Splite turistov aj miestnych obyvateľov uisťuje, že má dostatočné zásoby séra, ktoré podáva po uhryznutí. „Chcem zdôrazniť, že máme protijed, každá vzdialená pobočka nášho Inštitútu má protijed,“ povedal Andrija Babić, primár urgentnej medicíny vo Vrgoraci.

Portál iMeteo upozorňuje, že v Chorvátsku žijú tri jedovaté hady. Všetky pochádzajú z čeľade vretenicovitých. Sú to vretenica severná, vretenica rožkatá a vretenica malá. Ich uhryznutie môže byť smrteľné. V Chorvátsku sú všetky zákonom chránené. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wikimedia Commons/Metalmike

K incidentom malo prísť približne 20 až 60 kilometrov od mora v horách v dalmatínskej Zagore.

Späť
Zdieľať
Diskusia