Nedostatok pracovníkov sa premietne do zvýšených cien pekárskych výrobkov.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) víta zrušenie zvýhodnených predčasných odchodov do dôchodku. Odlev pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách. V pondelok o tom informoval predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
„Nepremyslené zvýhodnené odchody do predčasného dôchodku z dielne Hegerovej vlády pripravili doteraz pracovný trh na Slovensku o viac ako 60-tisíc pracovníkov. V mnohých prípadoch išlo o ľudí s mnohoročnými skúsenosťami a vysokou odbornosťou. Tento najväčší výpadok v histórii slovenského pracovného trhu nie je možné nahradiť a premietne sa do zvýšených cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov,“ uviedol Lapšanský.
Zväz pripomenul, že ku koncu minulého roka evidovali takmer 47-tisíc žiadostí o predčasný dôchodok a ďalšie tisícky pribudli v tomto roku. Upozornili, že priemerný ročný počet žiadateľov o túto dávku sa v minulosti pohyboval okolo 14-tisíc ľudí. Rok 2023 však priniesol trojnásobný počet žiadostí o predčasný dôchodok, čo podľa SZPCC významne poškodilo produkčné kapacity výrobcov chleba, pečiva či koláčov.
Pekári tvoria tretinu zamestnancov v potravinárstve
Lapšanský pripomenul, že v tomto odvetví pracuje viac ako 12-tisíc zamestnancov po celom Slovensku a tvoria vyše tretinu slovenského potravinárstva. Mechanizmus náhrady pracovnej sily v tomto odvetví zatiaľ podľa neho neexistuje.
„Zvýšenie automatizácie je najmä v sektore potravinárstva s investičným dlhom presahujúcim miliardu eur dlhodobým procesom. Pekári, cukrári a cestovinári tak budú musieť zvýšené náklady na pracovnú silu premietnuť do odbytových cien. Či sa to prejaví na pultových cenách, bude závisieť od obchodníkov, ktorí predajné ceny v obchodoch určujú,“ zdôraznil Lapšanský.