Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
21. mája 2024 o 17:04
Čas čítania 0:38

Rómske rodiny dokončujú domy, ktoré samy stavajú z vlastného. Majú búrať predsudky a byť inšpiráciou pre iných

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rodiny stavajú vlastné domy v rámci regionálneho projektu.

V obci Zborov v okrese Bardejov si miestni Rómovia začali približne pred rokom stavať rodinné domy, dnes stavebné práce dokončujú. Pozemky odkúpili od obce, upozorňuje RTVS.

Do regionálneho projektu sa zapojilo sedem rómskych rodín. Svoje budúce bývanie si Rómovia stavajú aj financujú sami. Najprv si na bývanie niečo šetrili a takisto si vzali aj úver v banke. O rovnakú iniciatívu má záujem ďalších 15 rodín. 

Majú byť inšpiráciou a búrať predsudky

„Keď sa nasťahujú, tak ukážu aj ostatným, že existuje aj iný spôsob zlepšenia svojho bývania, ako len čakať na nové nájomné byty. Týmto projektom búrame aj predsudky o tom, že rodiny dostanú niečo zadarmo, keďže všetko si platia samy,“ skonštatoval regionálny koordinátor projektu Vladimír Frický.

Rodiny, ktoré o projekt prejavujú záujem, si sporia a prechádzajú procesom výberu. Obec im pripravuje nové lokality. V osade v Zborove býva približne 1 500 ľudí. Podľa starostu Jána Šurkala z KDH by na dosiahnutie optimálnych podmienok na bývanie potrebovali viac než 120 nových bytov.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
Domov
Zdieľať
Diskusia