Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. mája 2024 o 19:34
Čas čítania 0:59

Parlament schválil kritizovanú novelu zákona o Fonde na podporu umenia. Pred parlamentom proti nej protestovali umelci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Novela zákona o Fonde na podporu umenia by mala vstúpiť do platnosti 1. júna.

O poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia (FPU) bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné. Vyplýva to z kritizovanej novely zákona o Fonde na podporu umenia, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.


Počet členov rady sa zvýši z 9 na 13. Siedmich bude menovať priamo minister kultúry, jedného bude menovať minister na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov. Rozhodovať tak budú najmä nominanti Martiny Šimkovičovej.

Princíp menovania zvyšných členov komisie zostáva zachovaný podľa platného znenia zákona. Rozšíri sa tiež rozsah účelov, na ktoré fond poskytuje financie, a to na podporu obnovy, modernizácie a infraštruktúry kultúrnych objektov a podporu tradičnej ľudovej kultúry.


Po novom sa takisto zvýši príspevok zo štátneho rozpočtu do fondu a zvýši sa percentuálny podiel z určených príjmov fondu na vlastnú prevádzku fondu. Zvýšený bude aj podiel z príspevku štátu, ktorý môže byť použitý na priority určené ministerstvom kultúry.
Z novely tiež vyplýva, že po novom bude mať dozorná komisia FPU päť členov. Dvoch členov bude voliť a odvolávať rada v tajnom hlasovaní. Troch členov dozornej komisie bude vymenúvať a odvolávať minister kultúry, z toho jedného na návrh ministra financií.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Na protest voči novele sa nedávno zhromaždilo pred parlamentom približne 250 aktivistov a umelcov. „Nechceme vytvárať konflikty, len sme prišli vyjadriť, že sa nám nepáči, že sa to politizuje. Prišli sme z regiónov, to nie je len o Bratislave,“ uviedla pre RTVS jedna z protestujúcich.

Martina Šimkovičová.
Martina Šimkovičová. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia