Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
23. mája 2024 o 9:45
Čas čítania 0:33

Pri Trenčíne sa šíri nebezpečný vírus. Hygienici potvrdili epidémiu hepatitídy, hospitalizovať museli aj deti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mesto aj hygienici apelujú na dodržiavanie opatrení.

V Novom Meste nad Váhom hygienici evidujú epidémiu vírusu hepatitída typu A. Ochorenie eviduje jedna materská a dve základné školy. Stav niektorých pacientov je vážny a niektorých museli aj hospitalizovať, upozorňuje RTVS

Hygienici uviedli, že v meste zaznamenali jedno ohnisko epidémie hepatitídy. Aktuálne potvrdili desať prípadov. Ochorenie zasiahlo päť dospelých a päť detí. Siedmich ľudí museli hospitalizovať v nemocnici a traja sú na infekčnom oddelení. 

Zavedené opatrenia

Hygienici nariadili mimoriadne opatrenia proti boju s takzvanou „chorobou špinavých rúk“. Infikovaným zariadeniam odporúčajú dôkladnú sanitáciu priestorov s použitím dezinfekčných prostriedkov. Takisto vyzývajú na mimoriadne očkovanie. Na dodržiavanie opatrení vyzýva občanov aj samotné mesto.

Ochorenie má dlhšiu inkubačnú lehotu. Človek o svojej chorobe nemusí vedieť, no prenáša ju. Príznakmi ochorenia sú napríklad únava, malátnosť, bolesti kĺbov, svalov, niekedy bolesti brucha či poškodená a napadnutá pečeň. V neskorších štádiách je to aj zažltnutie kože či očí.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia