Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a ďaľšie letné festivaly
TASR
24. mája 2024, 6:41
Čas čítania 0:50

Rusko zhabe mnohým Američanom majetky, Putin podpísal nový zákon, ktorým sa chce pomstiť za sankcie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Putin podpísal dekrét umožňujúci zhabanie amerického majetku.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vo štvrtok výnos, ktorý umožní Rusku zhabať majetok patriaci Spojeným štátom, ich občanom a firmám. Cieľom je kompenzácia pre subjekty, ktoré zasiahnu západné sankcie voči Moskve. 

Od vojenskej invázie Moskvy na Ukrajinu z februára 2022 zmrazil Západ ruské finančné aktíva v hodnote približne 300 miliárd dolárov. Ide prevažne o rezervy centrálnej banky. Americký Kongres prijal minulý mesiac zákon, ktorý prezidentovi Joeovi Bidenovi umožní použiť zmrazené ruské aktíva v USA na osobitný fond pre podporu Ukrajiny.

Ruský dekrét stanovuje, že ruské firmy, organizácie a jednotlivci, ktorých sa dotknú sankcie, budú mať právo požiadať o odškodnenie ruskú vládu. Táto kompenzácia by mala byť vo forme Američanmi vlastnených aktív v Rusku. Patria sem nehnuteľnosti, firmy, bankové účty či akcie.

Mnohé firmy môžu prísť o svoj majetok 

Z Ruska od začiatku vojny na Ukrajine odišli mnohé západné spoločnosti. Tým, ktoré v krajine naďalej pôsobia alebo ešte nedokončili predaj svojich tamojších aktivít, by teraz mohlo hroziť skonfiškovanie tohto majetku.

15. júna 2024, 9:30 Čas čítania 3:32 Zhorená Putinova chata na Sibíri: v izolovanom komplexe je „mesto“ pod zemou. Putin tu na začiatku vojny ukryl celú rodinu Zhorená Putinova chata na Sibíri: v izolovanom komplexe je „mesto“ pod zemou. Putin tu na začiatku vojny ukryl celú rodinu

Moskva a západné metropoly sa v súvislosti so zmrazeným majetkom navzájom obviňujú z krádeží. Rusko nariadilo prevod viacerých západných podnikov pod dočasnú štátnu kontrolu, čo západní lídri a firmy odsúdili ako znárodnenie. V Európe, kde sa nachádza väčšina zmrazených ruských aktív, rastie tlak v súvislosti s tým, ako ich využiť na podporu Ukrajiny.

putin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia