Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. mája 2024 o 16:29
Čas čítania 0:47

Dôvera žaluje štát za liek, ktorý pomáha pri liečbe vážneho ochorenia. Začiatkom roka ho začali uhrádzať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zdravotné poisťovne uhrádzanie lieku z verejného zdravotného poistenia kritizovali.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera podala v súvislosti s uhrádzaním lieku Zolgensma na liečbu spinálnej muskulárnej atrofie zo zdravotného poistenia žalobu na súd.


„Keďže sme presvedčení, že zaradenie lieku Zolgensma do zoznamu kategorizovaných liekov neprebehlo v súlade s pravidlami, podali sme správnu žalobu na súd. Do jeho rozhodnutia sa k tejto veci nechceme bližšie vyjadrovať,“ píše sa v stanovisku PR manažér Matej Štepianský.


Ministerstvo zdravotníctva SR žalobu nekomentuje. „Vzhľadom na prebiehajúci súdny spor sa nebudeme bližšie vyjadrovať,“ reagoval komunikačný odbor rezortu.

Námietky poisťovní

Liek sa z verejného zdravotného poistenia uhrádza od začiatku tohto roka. Zdravotné poisťovne to namietali. Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) ich námietky v odvolacom konaní koncom minulého roka odmietla. Ozrejmila vtedy, že proti rozhodnutiu už nemožno podať námietky, no je preskúmateľné súdom.


Spinálna muskulárna atrofia je vrodené, geneticky podmienené ochorenie, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňuje vývoj dieťaťa a jeho ďalší život. Detskí pacienti s týmto ochorením sú obyčajne už v priebehu prvých šiestich mesiacov života odkázaní na dýchanie pomocou umelej pľúcnej ventilácie a prijímanie stravy pomocou hadičky cez kožu priamo do žalúdka.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Od mája 2020 Európska agentúra pre lieky schválila na liečbu SMA použitie jednorazovej génovej liečby liekom Zolgensma, ktorý sa podáva priamo do žily.

Zolgensma.
Zolgensma. Zdroj: Shutterstock.com/oasisamuel
Domov
Zdieľať
Diskusia