Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
31. mája 2024 o 13:40
Čas čítania 1:02

Ceny nehnuteľností na väčšine Slovenska klesli. V dvoch krajoch však byty stále dražejú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Ceny nehnuteľností na Slovensku poklesli aj začiatkom roka 2024.

  • Ceny nehnuteľností sa v priemere znížili o 1,7 %. Medzikvartálne sa zníženie cien prejavilo pri oboch typoch realít, pričom dynamickejší pokles na úrovni 2,1 % bol pri nových nehnuteľnostiach. Existujúce nehnuteľnosti zlacneli miernejšie o 1,7 %.
  • Najdynamickejšie sa zlacňovanie prejavilo v Bratislavskom kraji, kde sa ceny starších nehnuteľností znížili o 6,7 % a pri nových bytoch a domoch. Pokles cien zaznamenali tiež Trenčiansky a Prešovský kraj, dynamickejšie lacneli nové byty. V Trnavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji ceny starších realít síce klesli, ale ceny nových rástli. V Košickom a Žilinskom kraji ceny bytov a domov rastú.
  • V dlhodobom porovnaní, teda oproti priemeru roka 2010, však boli v 1. kvartáli tohto roka ceny nehnuteľností na Slovensku vyššie o 80 %. 

Prečo je to dôležité: Ceny bytov sú na Slovensku stále vysoké. Zlacňovanie bytov a domov sa prejavilo v niekoľkých krajoch, pričom je medzi nimi aj hlavné mesto Bratislava, kde sú byty veľmi drahé.

Citát: „Trend medzikvartálneho zlacňovania sa prejavil vo väčšine z ôsmich slovenských krajov, vývoj v regiónoch sa však značne líšil. Celkovo v troch krajoch Slovenska zlacneli obe kategórie nehnuteľností určených na bývanie – ako existujúce, tak aj nové byty. V ďalších troch regiónoch sa zlacňovali len staršie byty a vo dvoch krajoch ceny, naopak, v oboch segmentoch stúpli,“ priblížil štatistický úrad. 

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Širší kontext: Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie odštartovali rok 2024 medzikvartálnym aj medziročným poklesom. Oproti 4. štvrťroku vlaňajška sa znížili v priemere o 1,7 %, pokles prišiel po dvoch štvrťrokoch. Medziročne sa domy a byty predávali lacnejšie o 2,8 %, tento pokles pretrval už štvrtý štvrťrok za sebou. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad SR.

Domov
Zdieľať
Diskusia