Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
10. júna 2024 o 10:20
Čas čítania 0:37

Na Slovensku dnes opäť udrú silné búrky s lejakmi. Vo viacerých okresoch vydali výstrahy pred povodňami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Slovensko dnes zasiahnu búrky s lejakmi, krúpami a nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť do 85 kilometrov za hodinu.

  • V pondelok treba počas dňa na celom Slovensku počítať s búrkami. 
  • Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa. Výstraha platí pre väčšinu Slovenska do 20.00 h.
  • SHMÚ vydal okrem iného aj hydrologické výstrahy pred povodňami.

Prečo je to dôležité: Územie Slovenska zasiahnu silné búrky, ktoré môžu spôsobiť povodne vo viacerých okresoch. Už počas včerajšej silnej búrky zasiahlo Slovensko až 27 630 bleskových úderov.  

Širší kontext: V Bratislavskom a Trnavskom kraji platí výstraha do 19.00 h. SHMÚ upozorňuje, že sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, krúpami a s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť do 85 kilometrov za hodinu.

Vydané sú aj hydrologické výstrahy pred povodňami. Prvý stupeň platí pre viaceré okresy na západe Slovenska, tiež na väčšine stredného Slovenska a na východe v okresoch Gelnica a Košice-okolie v povodí Hornádu.

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj tieto články:

10. júna 2024 o 7:59 Čas čítania 0:29 Slovensko včera zasiahlo takmer 30-tisíc bleskov. Silné búrky sa na našom území ešte zdržia Slovensko včera zasiahlo takmer 30-tisíc bleskov. Silné búrky sa na našom území ešte zdržia
9. júna 2024 o 16:18 Čas čítania 0:31 Na Slovensko sa vracia ochladenie a búrky. Výstrahy platia pre celé územie krajiny Na Slovensko sa vracia ochladenie a búrky. Výstrahy platia pre celé územie krajiny
8. júna 2024 o 18:12 Čas čítania 0:21 Meteorológovia varujú: výstraha 2. stupňa platí pre okresy na strednom Slovensku Meteorológovia varujú: výstraha 2. stupňa platí pre okresy na strednom Slovensku
Hydrologické výstrahy.
Hydrologické výstrahy. Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia