Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
12. júna 2024 o 6:49
Čas čítania 0:44

Cena olivového oleja stúpla o 70 percent. Slováci za pol litra zaplatia takmer osem eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Cena olivového oleja za pol roka vzrástla o 70 percent.

  • Ceny olivového oleja na Slovensku vzrástli v priebehu 6 mesiacov o 70 percent.
  • V apríli minulého roka zákazníci za pol litra zaplatili v priemere 4,64 eura. Suma sa aktuálne pohybuje na 7,83 eura, upozorňuje Pravda.
  • Dôvodom zvyšovania cien je klimatická zmena.

Prečo je to dôležité: Ceny viacerých potravín na Slovenku dlhodobo rastú. Zvýšenie cien základných potravín, ako je olivový olej, priamo ovplyvňuje rozpočet domácností. Pre mnohé rodiny to znamená vyššie výdavky na potraviny, čo môže viesť k nutnosti šetrenia na iných položkách. 

Citát: „Uvedené nárasty sa prejavili aj na cenách u nás. Pozitívom je, že v posledných týždňoch došlo k poklesu cien na burze. Avšak dlhodobý vývoj ceny komodity bude závisieť od ďalšej úrody v Španielsku, Taliansku a Grécku,“ uviedla hovorkyňa Kauflandu Lucia Vargová.

Širší kontext: Podľa portálu The Guardian sa produkcia oleja znížila v Grécku, Maroku a Turecku. V Španielsku a Taliansku sa situácia zlepšila. Výrobu oleja ovplyvňujú najmä klimatické zmeny.

Cena dosiahla takú výšku, že niektoré supermarkety vo Veľkej Británii začali fľaše oleja skladovať v bezpečnostných boxoch, aby zabránili krádeži. 

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj tieto články:

3. júna 2024 o 17:59 Čas čítania 0:53 Pomarančový džús zdražel na nové maximum. Dvíhanie cien spôsobujú mnohé faktory Pomarančový džús zdražel na nové maximum. Dvíhanie cien spôsobujú mnohé faktory
7. júna 2024 o 15:00 Čas čítania 0:38 Českí inšpektori našli mäsové výrobky infikované nebezpečnou baktériou. V chladničke ich môžu mať mnohí Slováci Českí inšpektori našli mäsové výrobky infikované nebezpečnou baktériou. V chladničke ich môžu mať mnohí Slováci
30. mája 2024 o 7:14 Čas čítania 0:37 Český e-shop s potravinami plánuje rozšíriť svoje služby do ďalších slovenských miest. Dostupný bude pre stovky tisíc ľudí Český e-shop s potravinami plánuje rozšíriť svoje služby do ďalších slovenských miest. Dostupný bude pre stovky tisíc ľudí
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Pixabay/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia