Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. júna 2024 o 17:59
Čas čítania 0:53

Pomarančový džús zdražel na nové maximum. Dvíhanie cien spôsobujú mnohé faktory

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najväčším pestovateľom pomarančov aj producentom pomarančového džúsu je Brazília, ktorá má aktuálne problémy s horúčavami.

Nízke úrody vytlačili ceny pomarančového džúsu v týchto dňoch na novú rekordnú úroveň a potravinársky priemysel prinútili zvažovať alternatívy. Dôvodom je klesajúca produkcia na Floride, najmä však pre meniacu sa klímu a extrémne počasie v kľúčových produkčných oblastiach Brazílie. 


Vytrvale rastúce ceny pomarančového džúsu, jedného z najviac konzumovaných nápojov na svete, tak podľa analytika Harryho Campbella zo spoločnosti Mintec nútia výrobcov hľadať alternatívy.

„Mnohí to vyriešia zmenou podielov ovocných štiav. Podiel pomarančovej šťavy znížia a namiesto toho zvýšia podiel štiav z iného ovocia, ako hrušky, jablká, hrozno,“ povedal Campbell.


„Zdá sa, že táto situácia sa tak skoro nezmení,“ dodal s tým, že niektorí hráči na trhu s pomarančovým džúsom už zaznamenali výrazný pokles dopytu. „Dokiaľ spotrebitelia nezačnú odmietať platiť vyššie ceny, tie pôjdu ďalej nahor,“ dodal.

Neúrodu spôsobujú aj horúčavy

Jeho odhad potvrdzujú aj informácie organizácie pestovateľov citrusov Fundecitrus, ktorá nedávno varovala, že horúčavy pravdepodobne povedú k jednej z najhorších úrod pomarančov v Brazílii za vyše 30 rokov.

Fundecitrus odhaduje, že Brazília v sezóne 2024/2025 vyprodukuje zhruba 232,4 milióna krabíc pomarančov (jedna krabica váži približne 40,8 kg). Oproti predchádzajúcej sezóne to bude znamenať pokles o 24 %.


Ďalším z dôvodov poklesu úrod pomarančov a rastu cien pomarančového džúsu je bakteriálna choroba známa ako zelenanie citrusov. Tá spôsobuje, že pomaranče nedozrejú a majú horkú chuť. Analytici varujú, že s týmto problémom budú pestovatelia zápasiť ešte nejaký čas.

Anketa:
Piješ pomarančový džús?
Áno, pravidelne.
Hej, ale iba občas.
Málokedy.
Nie, vôbec.
Áno, pravidelne.
19 %
Hej, ale iba občas.
46 %
Málokedy.
23 %
Nie, vôbec.
12 %
džus
Zdroj: Wiki Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia