Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
7. júna 2024 o 15:00
Čas čítania 0:38

Českí inšpektori našli mäsové výrobky infikované nebezpečnou baktériou. V chladničke ich môžu mať mnohí Slováci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Baktéria Listeria monocytogenes môže predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí s oslabenou imunitou, starších ľudí, deti a tehotné ženy.

Česká Štátna veterinárna správa (SVS) našla vo viac ako 100 kilogramoch mäsa nebezpečnú baktériu Listeria monocytogenes. Inšpektori našli výrobky v Zlínskom, Moravskosliezskom a Juhočeskom kraji, kde nakupujú aj Slováci.

Kontrolóri vyčlenili konkrétne tri produkty. Išlo o Miškovickú zverinovú klobásu od výrobcu Venison CZ. Produkt predávali len v predajniach výrobcu. „V čase oznámenia výsledku laboratórnej skúšky už bola celá šarža predaná konečným zákazníkom. Keďže do dátumu spotreby zostávajú ešte viac ako tri týždne, niektorí zákazníci môžu mať výrobok stále doma,“ upozornil hovorca SVS Petr Vorlíček.

Ako problematickú vyčlenili aj Vršovickú svetlú tlačenku od výrobcu Pavlína Pavlíková a Klobásu od svätého Sebastiána od výrobcu Jatka Lišov. Inšpektori nariadili okamžité stiahnutie produktov z trhu a pozastavili ich výrobu. Okrem iného musia výrobcovia vykonať sanitáciu priestorov výroby.

Baktérie, ktoré našli v mäsových výrobkoch, môžu spôsobiť listeriózu. „Zdravý jedinec sa s nízkymi dávkami listérií zvyčajne vyrovná bez problémov. Baktérie však môžu predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí s oslabenou imunitou, starších ľudí, deti a tehotné ženy,“ uviedol Vorlíček.
  

mäso
Zdroj: svscr.cz
maso
Zdroj: svscr.cz
Domov
Zdieľať
Diskusia