Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
14. júna 2024 o 12:03
Čas čítania 0:52

Grécko zasiahla extrémna vlna horúčav. Teplota sa vyšplhala k takmer 45 °C

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Grécko má problém s extrémnymi horúčavami. Teploty siahajú až k 45 stupňom Celzia.

  • Grécko sužuje vôbec najskoršia vlna horúčav.
  • V dôsledku extrémne vysokých teplôt bola najnavštevovanejšia turistická atrakcia v Grécku – Akropola v Aténach – vo štvrtok niekoľko hodín zatvorená, a to už druhý deň po sebe.
  • Teplota sa v centre Atén vo štvrtok vyšplhala až na 42 stupňov Celzia. Úrady na základe predpovedaných horúčav vydali výstrahy a uzatvorili školy. Na Kréte teploty takmer pokorili hranicu 45 °C.

Prečo je to dôležité: Grécko je v letnom období jednou z najobľúbenejších turistických destinácií v Európe. Extrémne vysoké teploty môžu mať negatívny dôsledok nielen na zdravie ľudí, ale aj turistický ruch.

Širší kontext: Meteorológovia poznamenali, že v Grécku ide od začiatku meraní o vôbec najskoršiu vlnu horúčav. V krajine za horúčavu považujú situáciu, keď teplota prekročí teplotu 38 stupňov Celzia najmenej tri po sebe idúce dni.


Horúcejšie ako v gréckej metropole bolo na ostrove Kréta (44,5 stupňa Celzia) i na Peloponéze (43,9 stupňa Celzia). Na Kréte aj ďalších menších a väčších ostrovoch taktiež preventívne uzatvorili viacero archeologických nálezísk.


Grécky minister pre klimatickú krízu Vassilis Kikilias varoval pred rizikom vzniku požiarov pre silné vetry, ktoré by sa mohli prehnať naprieč krajinou. Mechanizmus civilnej ochrany je podľa neho vo vysokej pohotovosti. Veľmi vysoké riziko požiarov v piatok očakávajú v desiatich regiónoch vrátane juhovýchodnej Atiky. Teploty by sa však podľa predpovedí mali od piatka zmierniť.

Anketa:
Navštívil by si destináciu aj napriek extrémnym horúčavám?
Samozrejme, nemám s tým problém.
Pravdepodobne nie.
Samozrejme, nemám s tým problém.
45 %
Pravdepodobne nie.
55 %
14. júna 2024 o 8:22 Čas čítania 0:33 Nekonečné zápchy na ceste do Chorvátska by mali byť minulosťou. Krajina plánuje zaviesť nový systém platenia mýta Nekonečné zápchy na ceste do Chorvátska by mali byť minulosťou. Krajina plánuje zaviesť nový systém platenia mýta
11. júna 2024 o 18:30 Čas čítania 0:32 V Chorvátsku čelia ekologickej katastrofe. Na pobreží Istrie sa tiahne niekoľko stoviek metrov dlhá ropná škvrna V Chorvátsku čelia ekologickej katastrofe. Na pobreží Istrie sa tiahne niekoľko stoviek metrov dlhá ropná škvrna
10. júna 2024 o 13:22 Čas čítania 0:25 Na južnom pobreží Talianska sa premnožil nebezpečný morský červ. Pri kontakte spôsobuje svrbenie, pálenie či opuch Na južnom pobreží Talianska sa premnožil nebezpečný morský červ. Pri kontakte spôsobuje svrbenie, pálenie či opuch
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia