Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Aneta Gospičová
14. júna 2024 o 8:22
Čas čítania 0:33

Nekonečné zápchy na ceste do Chorvátska by mali byť minulosťou. Krajina plánuje zaviesť nový systém platenia mýta

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Chorvátske ministerstvo dopravy pripravuje zmeny v systéme platenia mýta na diaľnici.

  • V Chorvátsku plánujú zaviesť nový systém platenia mýta na diaľnici, ktorý by nevyžadoval státie pri okienkach, upozorňuje Poslovni dnevnik.
  • Rezort dopravy začal podnikať prvé kroky. Podľa portálu Novi list má byť konečný termín zavedenia nového systému známy až budúci rok.
  • Na diaľniciach plánujú využívať český systém Tollnet či slovenský SkyToll, ktoré sa dostali do výberového konania. 

Prečo je to dôležité: Nový systém platenia mýta, ktorý eliminuje potrebu zastavovať pri okienkach, výrazne zrýchli prejazd mýtnicami. To zlepší plynulosť dopravy, zníži čakací čas a zvýši pohodlie pre domácich aj zahraničných vodičov.

Širší kontext: Cena systémov by sa mala pohybovať na sume 79,91 milióna eur bez DPH. Voči rozhodnutiu vlády s výberom systému nesúhlasí rakúsky Kapsch TrafficCom a čínsky CTFO Jeton Technology. Zavedenie modernej alternatívy elektronického mýta by zvýšilo plynulosť premávky, najmä počas turistickej sezóny. 

Prečítaj si aj tieto články:

12. júna 2024 o 7:57 Čas čítania 1:03 Slovenskí policajti budú pomáhať dovolenkárom v Chorvátsku. Najčastejšie riešia stratené doklady a krádeže Slovenskí policajti budú pomáhať dovolenkárom v Chorvátsku. Najčastejšie riešia stratené doklady a krádeže
11. júna 2024 o 18:30 Čas čítania 0:32 V Chorvátsku čelia ekologickej katastrofe. Na pobreží Istrie sa tiahne niekoľko stoviek metrov dlhá ropná škvrna V Chorvátsku čelia ekologickej katastrofe. Na pobreží Istrie sa tiahne niekoľko stoviek metrov dlhá ropná škvrna
7. júna 2024 o 19:40 Čas čítania 0:50 V Chorvátsku majú problémy s agresívnymi vranami. Útočia na turistov aj domácich V Chorvátsku majú problémy s agresívnymi vranami. Útočia na turistov aj domácich
Anketa:
Plánuješ ísť tento rok na dovolenku do Chorvátska?
Áno.
Už som bol.
Nie, pôjdem inam.
Áno.
36 %
Už som bol.
12 %
Nie, pôjdem inam.
52 %
Ilustračná fotgrafia.
Ilustračná fotgrafia. Zdroj: Unsplash.com/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia