Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Aneta Gospičová
11. júna 2024 o 18:30
Čas čítania 0:32

V Chorvátsku čelia ekologickej katastrofe. Na pobreží Istrie sa tiahne niekoľko stoviek metrov dlhá ropná škvrna

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Pozdĺž pobrežia Premantura zasahujú desiatky hasičov, ktorí sa snažia zabrániť šíreniu ropnej škvrny.

  • Na pobreží Istrie bojujú hasiči od nedele s ropnou škvrnou, ktorá môže v lokalite spôsobiť ekologickú katastrofu, upozorňuje iMeteo.sk.
  • Škvrna sa od nedele tiahne niekoľko stoviek metrov.
  • Odkiaľ ropa unikla, zatiaľ nie je známe. Podľa ministerstva by zdrojom znečistenia mohol byť veľký tanker, ktorý spozorovali v blízkosti pobrežia.

Prečo je to dôležité: Ropná škvrna môže spôsobiť vážne ekologické škody. Ropa môže kontaminovať vodu, pôdu a poškodiť miestne ekosystémy vrátane morských živočíchov a rastlín. Tento typ znečistenia môže mať dlhodobé negatívne dosahy na biodiverzitu v oblasti. Ohroziť môže aj zdravie ľudí.

Širší kontext: Na mieste sú desiatky hasičov, ktorí postavili olejové zábrany a okolie pobrežia začali čistiť. Na mieste umiestnili 800 metrov dlhú absorpčnú priehradu. Škvrna siaha od Bodulaša cez Levanić až po Kvarner. 

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj tieto články:

7. júna 2024 o 19:40 Čas čítania 0:50 V Chorvátsku majú problémy s agresívnymi vranami. Útočia na turistov aj domácich V Chorvátsku majú problémy s agresívnymi vranami. Útočia na turistov aj domácich
25. mája 2024 o 18:07 Čas čítania 0:27 V prímorskom chorvátskom meste sa otrávilo viacero ľudí. Voda z vodovodu bola kontaminovaná fekáliami V prímorskom chorvátskom meste sa otrávilo viacero ľudí. Voda z vodovodu bola kontaminovaná fekáliami
24. mája 2024 o 19:33 Čas čítania 0:22 Výkaly opäť znečisťujú chorvátske pláže. Škvrny na mori sú veľké aj 150 metrov Výkaly opäť znečisťujú chorvátske pláže. Škvrny na mori sú veľké aj 150 metrov
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Vlado Sestan
Domov
Zdieľať
Diskusia