Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
18. júna 2024 o 8:50
Čas čítania 0:54

Dovolenka v zahraničí sa môže Slovákom predražiť o tisícky eur. Stačí, keď si domov privezieš nesprávny suvenír

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Finančná správa upozorňuje Slovákov na nelegálne suveníry, ktoré si môžu so sebou priviezť na územie Slovenska.

  • Finančná správa upozorňuje na dovoz suvenírov z dovolenkovej destinácie, ktoré sú vyrobené z ohrozených druhov rastlín a živočíchov.
  • Za nelegálny dovoz chránených druhov hrozí vysoká pokuta aj trest odňatia slobody.
  • Colníci sa najčastejšie stretávajú so soškami a šperkami zo slonoviny, s exotickými predmetmi z Tuniska, Egypta, Thajska a Turecka či s výrobkami z tradičnej čínskej medicíny.

Prečo je to dôležité: Takéto informácie pomáhajú podporovať zodpovedné a etické cestovanie. Cestovatelia sa môžu lepšie rozhodovať pri nákupe suvenírov, aby nekupovali výrobky, ktoré podporujú nelegálny obchod s ohrozenými druhmi.

Citát:„Príslušníci finančnej správy sa bežne stretávajú v batožine cestujúcich s koralmi, výrobkami z krokodílej či hadej kože alebo s tradičnou čínskou medicínou. Podľa toho, či prečin vyhodnotia ako colný priestupok alebo colný delikt, určia aj výšku sankcie,“ informujú na webe.  

Širší kontext: Finančná správa môže podľa závažnosti porušenia colných predpisov uložiť pokutu do výšky 3 319,39 eura. V prípade závažného porušenia predpisov hrozí aj trestné stíhanie s možnosťou uloženia trestu odňatia slobody až na 8 rokov.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Colníci riešia najmä prípady dovozu sošiek a šperkov zo slonoviny, ktoré pochádzajú z Afriky či Ázie. Nelegálny je aj dovoz dažďových palíc z Južnej Ameriky. 

„Pri kúpe exotických predmetov z Tuniska, Egypta, Thajska či Turecka je potrebné dohliadnuť, aby vám k nim pribalili aj oficiálne sprievodné doklady, čiže certifikát k výrobku, ktoré colné orgány budú vyžadovať,“ dodali. 

Prečítaj si aj tieto články: 

16. júna 2024 o 10:51 Čas čítania 0:28 Chorvátsko zasiahnu extrémne vysoké teploty. Podľa meteorológov bude toto leto rekordne horúco Chorvátsko zasiahnu extrémne vysoké teploty. Podľa meteorológov bude toto leto rekordne horúco
15. júna 2024 o 7:51 Čas čítania 1:32 Potápanie bez poistenia ťa môže vyjsť poriadne draho. V prípade nehody môžeš zaplatiť tisícky eur Potápanie bez poistenia ťa môže vyjsť poriadne draho. V prípade nehody môžeš zaplatiť tisícky eur
15. júna 2024 o 11:43 Čas čítania 0:31 Sedemročného chlapca poštípal v Chorvátsku najjedovatejší had v Európe. Hady sa čoraz častejšie vyskytujú pri ľudských príbytkoch Sedemročného chlapca poštípal v Chorvátsku najjedovatejší had v Európe. Hady sa čoraz častejšie vyskytujú pri ľudských príbytkoch
suvenír
Zdroj: PxHere
Domov
Zdieľať
Diskusia