Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Barbora Fábryová TASR
19. júna 2024 o 10:20
Čas čítania 0:41

Putin sa spojil s Kim Čong-unom. Severokórejský líder podporil inváziu na Ukrajine

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Kim Čong-un podporil politiku Moskvy – aj voči Ukrajine. Putin to vysoko oceňuje.

  • Severokórejský vodca Kim Čong-un sa spojil s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vyjadril plnú podporu invázii, ktorú Rusko začalo na Ukrajine.
  • Putin ocenil podporu, ktorú KĽDR poskytuje politike Moskvy vrátane tej voči Ukrajine. Zároveň poznamenal, že interakcia medzi Ruskom a KĽDR je založená na zásadách rovnosti a vzájomného rešpektovania záujmov druhej strany.
  • Putin sa na rokovaní zmienil o tom, že je pripravený nový zásadný dokument, ktorý bude tvoriť základ vzťahov medzi Ruskom a KĽDR na dlhé roky. 

Prečo je to dôležité: Putin označil podporu severokórejského režimu za veľmi dôležitú. Jeho súčasnú návštevu v KĽDR Kim označil za významný okamih v histórii rusko-kórejských vzťahov, ktorý môže posilniť priateľstvo oboch krajín.

Citát: „Veľmi si vážime vašu dôslednú a neochvejnú podporu ruskej politike, a to aj smerom k Ukrajine,“ povedal Putin.

Širší kontext: Ruský prezident pricestoval do Pchjongjangu na štátnu návštevu v noci na stredu, pričom na letisku ho vítal vodca KĽDR osobne.

V celej histórii bilaterálnych vzťahov medzi Ruskom a Severnou Kóreou ide o druhú návštevu ruskej hlavy štátu – Putin prvýkrát navštívil Pchjongjang v roku 2000.

putin, kim
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia