Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
20. júna 2024 o 13:42
Čas čítania 0:54

Závod v Šuranoch dostane stovky miliónov eur. Do roku 2027 chce zamestnať viac ako 1 300 ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Závod na batérie do elektromobilov v Šuranoch dostane štátny stimul 214 miliónov eur.

  • Slovensko podpísalo s konzorciom firiem InoBat a skupiny Gotion investičnú zmluvu na výstavbu závodu na výrobu batérií do elektromobilov za 1,233 miliardy eur.
  • Spoločnosť GIB EnergyX Slovakia v Šuranoch dostane od štátu investičnú pomoc vo výške 214 miliónov eur. Z toho 150 miliónov eur vo forme dotácie a 64 miliónov eur ako úľavu na dani z príjmov. 
  • GIB EnergyX, ktorá je spoločným podnikom čínskej skupiny Gotion a slovenskej spoločnosti InoBat, plánuje zamestnať do roku 2027 1 311 ľudí.

Prečo je to dôležité: Výstavba novej výrobnej haly na Slovensko má mnohé ekonomické, sociálne a technologické výhody. Tieto benefity nie sú len okamžité, ale môžu mať dlhodobý pozitívny efekt na hospodárstvo, spoločnosť a technologickú úroveň Slovenska.

Citát: „Cieľom investičného zámeru prijímateľa je zriadenie novej prevádzkarne priemyselnej výroby zameranej na výrobu lítium-železo-fosfátových batérií do automobilov,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva v schválenom návrhu.


Širší kontext: Skupina Gotion, ktorá ako prvá spoločnosť v odvetví energetických batérií vstúpila na kapitálový trh v Číne, sa špecializuje na vývoj a výrobu batérií pre vozidlá, prenos a distribúciu energie a skladovanie energie. Spoločnosť vybudovala 14 gigafabrík s kapacitou nad 100 gigawatthodín.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Gotion spolupracuje s viacerými nadnárodnými spoločnosťami vyrábajúcimi automobily. Jedným z akcionárov skupiny s podielom 25 % je Volkswagen Group. V roku 2023 skupina Gotion celosvetovo zamestnávala približne 23-tisíc zamestnancov a jej obrat dosiahol v prepočte 3,9 miliardy eur.

Prečítaj si aj tieto články:

19. júna 2024 o 16:30 Čas čítania 1:06 Európska únia kritizuje Slovensko a ďalších 6 krajín. Hrozí miliardovými pokutami Európska únia kritizuje Slovensko a ďalších 6 krajín. Hrozí miliardovými pokutami
19. júna 2024 o 12:41 Čas čítania 0:49 Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostanú aj seniori, ktorým mesačne prichádza 50 eur. Odborník vysvetľuje, kto má naň nárok Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostanú aj seniori, ktorým mesačne prichádza 50 eur. Odborník vysvetľuje, kto má naň nárok
19. júna 2024 o 12:08 Čas čítania 0:48 Štát výrazne zvýšil príspevok na starostlivosť o zdravotne postihnuté deti. Po novom budú dostávať 800 eur mesačne Štát výrazne zvýšil príspevok na starostlivosť o zdravotne postihnuté deti. Po novom budú dostávať 800 eur mesačne
Domov
Zdieľať
Diskusia