Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
19. júna 2024 o 16:30
Čas čítania 1:06

Európska únia kritizuje Slovensko a ďalších 6 krajín. Hrozí miliardovými pokutami

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Európska únia kritizovala sedem krajín, medzi ktorými sú aj Slovensko či Francúzsko a Taliansko.

  • Európska únia kritizovala sedem krajín vrátane Slovenska za vysoké deficity verejných financií.
  • Je to prvá fáza konfrontácie medzi Európskou komisiou (EK) a vládami, ktoré nehospodária dobre s verejnými financiami a nevedia zabezpečiť rozpočtovú disciplínu. 
  • Slovensku aj ďalším šiestim krajinám hrozia miliardové pokuty. 

Prečo je to dôležité: Slovensku sa výrazne zhoršilo zdravie verejných financií počas pandémie aj po vypuknutí vojny na Ukrajine. Zadlženie štátu je vysoké. To môže mať veľmi negatívny dosah na ekonomiku a následne na samotných obyvateľov krajiny.

Citát: „Problémy v oblasti fiškálnej udržateľnosti sú v krátkodobom horizonte vo všetkých členských štátoch EÚ nízke, zatiaľ čo v strednodobom a dlhodobom horizonte sú vo viacerých krajinách zvýšené, a to z dôvodu predpokladaných vysokých a/alebo stúpajúcich pomerov dlhu k výkonu ekonomiky v niektorých členských krajinách,“ uviedla Európska komisia. 

Širší kontext: Európska komisia začala takzvanú „procedúru nadmerného deficitu“, čo znamená, že od krajín vyžaduje nápravné opatrenia. Ak sa hospodárenie s verejnými financiami štátov nezlepšia, môže to viesť až k pokutám za nedodržiavanie fiškálnych pravidiel. Krajiny by mali napraviť nadmerný deficit alebo úroveň svojho verejného dlhu. Situácia sa netýka len Slovenska, ale aj Francúzska, Belgicka, Talianska, Maďarska, Malty i Poľska. 

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Najhoršie sú na tom Francúzi a Taliani. Ich dlhy výrazne presahujú 100 % hrubého domáceho produktu (HDP). Už dlhší čas sa procedúra nadmerného deficitu týka Rumunska, teraz sa k nemu pripojilo ďalších spomenutých sedem krajín.


Ďalšou etapou bude predloženie strednodobých plánov krajín, v ktorých sa zaviažu k zastropovaniu rastu výdavkov v nasledujúcich štyroch rokoch. Vlády by ich mali doručiť do 20. septembra. EK potom tieto plány posúdi v novembri a stanoví postupy na ozdravenie verejných financií jednotlivých štátov.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články: 

19. júna 2024 o 12:08 Čas čítania 0:48 Štát výrazne zvýšil príspevok na starostlivosť o zdravotne postihnuté deti. Po novom budú dostávať 800 eur mesačne Štát výrazne zvýšil príspevok na starostlivosť o zdravotne postihnuté deti. Po novom budú dostávať 800 eur mesačne
6. júna 2024 o 16:29 Čas čítania 1:27 Pozri si najúspešnejšie rodinné firmy na Slovensku. Na prvom mieste sa umiestnila spoločnosť s ročným ziskom 45,7 milióna eur Pozri si najúspešnejšie rodinné firmy na Slovensku. Na prvom mieste sa umiestnila spoločnosť s ročným ziskom 45,7 milióna eur
18. mája 2024 o 7:41 Čas čítania 0:45 Vláda chce zvýšiť minimálnu mzdu. Stúpnu aj ceny stravných lístkov a cestovné náhrady Vláda chce zvýšiť minimálnu mzdu. Stúpnu aj ceny stravných lístkov a cestovné náhrady
Domov
Zdieľať
Diskusia