Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
25. júna 2024 o 13:03
Čas čítania 0:35

Štát rozšíril zoznam preplácaných liekov. Od septembra pomôže ľuďom s cukrovkou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Diabetici budú mať od septembra k dispozícii viacero liekov na liečbu cukrovky.

  • Okruh liekov pre diabetikov sa od septembra rozšíri.
  • Kategorizačná komisia pre lieky na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR rozhodla o zaradení ďalšieho lieku do zoznamu liekov preplácaných z verejného zdravotného poistenia.
  • Od septembra majú zdravotné poisťovne preplácať liek Rybelsus na cukrovku druhého typu. Indikácie sa rozšíria pri liekoch Jardiance, Rinvoq a Jakavi.

Prečo je to dôležité: Lepšia dostupnosť a širšie možnosti liečby môžu výrazne zlepšiť kvalitu života pacientov s cukrovkou druhého typu. Moderné lieky často ponúkajú lepšiu účinnosť, menej vedľajších účinkov a jednoduchšie dávkovanie, čo môže pozitívne ovplyvniť každodenný život pacientov.

Širší kontext: Lekárne na Slovensku hlásia hromadné výpadky viacerých liečiv. Niektoré z nich nemajú ani dostupnú náhradu. Medzi ťažko nahraditeľné lieky patrí napríklad inzulín, warfarín, heparín, ale aj rôzne antibiotiká či cytostatiká. Na trhu chýbajú aj lieky, ktoré lekári využívajú pri liečbe detských pacientov s ADHD. Tie nemajú žiadnu inú alternatívu.

Prečítaj si aj tieto články:

25. júna 2024 o 11:57 Čas čítania 0:41 Lekárne hlásia hromadný výpadok viacerých liekov. Niektoré z nich nemajú náhradu Lekárne hlásia hromadný výpadok viacerých liekov. Niektoré z nich nemajú náhradu
22. júna 2024 o 13:16 Čas čítania 0:36 Veľký internetový obchod hromadne prepúšťa zamestnancov. Chýbajú im milióny, hrozí najhorší scenár Veľký internetový obchod hromadne prepúšťa zamestnancov. Chýbajú im milióny, hrozí najhorší scenár
14. júna 2024 o 6:51 Čas čítania 0:41 ŠÚKL oznámil prerušenie dodávky známeho lieku od bolesti. ŠÚKL oznámil prerušenie dodávky známeho lieku od bolesti.
Ozempic
Zdroj: Diabetes UK
Domov
Zdieľať
Diskusia