Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
28. júna 2024 o 9:50
Čas čítania 1:03

Slováci si z dovoleniek nosia zakázané suveníry. Za niektoré produkty ti hrozia tisícové pokuty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Dovoz rastlín a ich produktov zo zahraničia môže byť klasifikovaný ako nelegálny colný priestupok.

  • Slováci si často nosia z dovoleniek aj zakázané suveníry v podobe rastlín a výrobkov z nich.
  • Zákaz dovozu sa vzťahuje na kaktusy, orchidey, cykasy či na avokádo a zemiaky, za jeho porušenie hrozí ľuďom pokuta.
  • Finančné riaditeľstvo SR upozorňuje, že za colný priestupok môžu ľudia dostať pokutu až do výšky 3 319 eur a v prípade závažného porušenia colných predpisov hrozí aj väzenie.

Prečo je to dôležité: Informovanie o zákaze dovozu určitých rastlín a výrobkov slúži ako varovanie pre dovolenkárov. Cieľom je zároveň chrániť európsku flóru pred zavlečením nepôvodných škodcov a chorôb.


Citát:„Nelegálny dovoz rastlín sa vďaka osvete každoročne znižuje, avšak aj naďalej evidujeme niekoľko prípadov ročne, najmä v rámci poštovej prepravy. Slováci si zo zahraničia najčastejšie pokúšajú doviezť semená, cibuľky, odrezky rôznych druhov kvetín, zeleniny a ovocia z krajín ako Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké a Ukrajina,“ priblížila vedúca oddelenia zákazov a obmedzení finančného riaditeľstva Zuzana Delaneuville.


Širší kontext: Riaditeľ odboru rastlinnej výroby ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Juraj Pénzeš pripomína, že Európska únia v roku 2019 vydala nariadenie o zdraví rastlín, ktoré chráni pred zavlečením nepôvodných druhov škodcov a chorôb rastlín do EÚ. Podľa nariadenia nie je povolené doviezť na územie EÚ žiadnu rastlinu alebo rastlinný materiál, pokiaľ nie sú sprevádzané rastlinolekárskym osvedčením. 


Zákaz sa podľa neho vzťahuje na rastliny na ďalšie spracovanie či exotické rastliny, ako napríklad avokádo, hurmikaki, čerimoja, rastliny viniča okrem plodov alebo sadivo zemiakov. Pénzeš doplnil, že výnimku tvoria banány, kokosy, ananásy, duriany a datle. Pozor si však podľa neho treba dať aj pri nákupe a prevoze rôznych výrobkov z dreva či trstiny, ktoré môžu byť napadnuté škodcami.

Anketa:
Nosíš si z dovolenky suveníry? 
Áno, pravidelne.
Áno, ale iba niekedy.
Nie, nikdy.
Áno, pravidelne.
39 %
Áno, ale iba niekedy.
22 %
Nie, nikdy.
39 %
Domov
Zdieľať
Diskusia