Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová TASR
3. júla 2024 o 7:20
Čas čítania 0:47

Ako by dopadli parlamentné voľby v júni? Smer drží prvenstvo, v NR SR by bola aj nová strana. Danka by výsledok nepotešil

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Agentúra Ipsos vykonala prieskum verejnej mienky o voľbách do Národnej rady SR za jún 2024.

  • Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali na prelome júna a júla, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 25,2 percenta hlasov.
  • Druhé by skončilo Progresívne Slovensko (PS) s 22,3 percenta hlasov, po ňom nasleduje Hlas-SD s 13,5 percenta hlasov, vyplýva z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N
  • Na štvrtom mieste by skončila Republika, ktorá by získala 6,8 percenta hlasov, po nej KDH (6,3 percenta). Do parlamentu by sa tiež dostala strana SaS so ziskom 6,1 percenta hlasov.

Prečo je to dôležité: Prieskumy verejnej mienky poskytujú prehľad o aktuálnych politických preferenciách a náladách v spoločnosti. 

Širší kontext:  Do parlamentu by sa dostalo celkovo šesť strán. Mandáty by nezískali Demokrati (4,7 percenta), Aliancia (4,3 percenta) ani koalícia Slovensko (bývalé OĽaNO), Za ľudí a Kresťanská únia, ktorú by volilo 4,1 percenta hlasujúcich. SNS by podľa prieskumu dostala 3,1 percenta, Sme rodina 1,8 percenta, Kotlebovci – ĽS Naše Slovensko 0,9 percenta hlasov. Iné strany by volilo 0,8 percenta hlasujúcich.


Volebná účasť by dosiahla 58 percent. Smer-SD by získal v parlamente 47 mandátov, PS 42, Hlas-SD 25, Republika 13, KDH 12 a SaS 11 mandátov. Prieskum agentúra realizovala na reprezentatívnej vzorke 1 017 respondentov v období od 26. júna do 1. júla.

Domov
Zdieľať
Diskusia