Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová
4. júla 2024 o 7:40
Čas čítania 0:42

Slováci si odmietajú poistiť vozidlá. Mal by zasiahnuť štát, vyzývajú kontrolóri, ktorí upozornili na deravý systém vymáhania

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Na slovenských cestách sa ročne premávajú stovky tisíc nepoistených áut. Štát situáciu toleruje a pokuty takmer vôbec nevymáha.

  • Národný kontrolný úrad odošle ročne približne 300-tisíc oznámení o neuzatvorení povinného zmluvného poistenia vozidla.
  • Okresné úrady udelia pokutu len minimálnej časti majiteľov nepoistených vozidiel. Dôvodom má byť nesprávne nastavený sankčný systém, informuje Národný kontrolný úrad
  • Počas šiestich rokov neuzatvorilo povinné poistenie auta viac ako 1,8 milióna ľudí. 

Prečo je to dôležité: Pre nesprávne fungujúci sankčný systém prichádza štát o milióny eur.

Citát: „Zistenia kontrolórov sú také alarmujúce, že odporučiť môžeme jedine to, aby rezort financií v spolupráci s ministerstvom vnútra pripravili úplne nové pravidlá pre efektívny a účinný sankčný systém voči tým majiteľom, ktorí z rôznych, aj špekulatívnych dôvodov nepristúpia k poisteniu auta a ohrozujú nielen majetok, ale aj zdravie ostatných účastníkov cestnej premávky,“ konštatuje predseda národných kontrolórov Ľubomír Andrassy.

Širší kontext: Motoristi, ktorí v súčasnosti hradia povinné poistenie áut, platia aj škodu spôsobenú neplatičmi. Okresné úrady v rokoch 2018 – 2023  uložili iba 32 640 pokút v celkovej sume viac ako 3,8 milióna eur. Kontrolóri pritom evidovali 1,8 milióna prípadov neuzatvorenia PZP. Národný kontrolný úrad preto odporúča, aby rezort financií pripravil nové pravidlá fungovania účinného sankčného systému. 

Anketa:
Máš poistené vozidlo?
Áno.
Nie.
Áno.
90 %
Nie.
10 %
NKÚ
Zdroj: NKÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia