Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
24. júla 2024 o 15:02
Čas čítania 0:42

Európska komisia vyjadrila obavy o Slovensko. Kroky novej vlády vraj obmedzujú právny štát, posiela 7 odporúčaní

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Európska komisia adresovala Slovensku sedem odporúčaní v oblasti právneho štátu.

  • Európska komisia (EK) vydala v stredu sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách Európskej únie.
  • Odporúčania pre Slovensko pritom nadväzujú na vlaňajšie, ktoré SR realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec.
  • EK vyjadrila v správe obavy z toho, že Slovensko patrí medzi krajiny, v ktorých by mohli verejné vyhlásenia vlády a politikov ovplyvniť dôveru verejnosti v nezávislosť súdov.

Prečo je to dôležité: Komisia sa snaží upozorniť na zmeny, ktoré presadila vláda Roberta Fica a ich zásahy do nezávislosti súdov. Taktiež vyjadrila obavy zo zmien a z výrokov vládnych predstaviteľov súčasnej koalície.

Širší kontext: Európska komisia v správe vyjadruje obavy nad právomocou generálneho prokurátora zrušiť rozhodnutie nižších prokurátorov. V tejto súvislosti upozornila aj na zrušenie špeciálnej prokuratúry, ku ktorému prišlo aj napriek obavám, ktoré vzniesla.

Reformy v rámci trestného práva v niektorých členských krajinách podkopávajú boj proti korupcii. Poukázala pritom aj na takúto reformu na Slovensku v súvislosti so znížením trestov za korupciu a s ňou spojené zločiny.

Boj s korupciou pritom podľa nej môže na Slovensku oslabiť aj zrušenie špeciálnej prokuratúry.

13. marca 2024 o 21:01 Čas čítania 1:18 Európska komisia sleduje kroky Ficovej vlády zamerané na médiá. Podpredsedníčka EK sa chce rozprávať so Šimkovičovou Európska komisia sleduje kroky Ficovej vlády zamerané na médiá. Podpredsedníčka EK sa chce rozprávať so Šimkovičovou
Späť
Zdieľať
Diskusia