Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
31. júla 2024 o 6:49
Čas čítania 0:39

Vláda chce zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov. Týka sa to ľudí v dôchodkovom veku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Novým zákonom chce vláda obmedziť krátenie príspevkov aj pre aktívnych opatrovateľov.

  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov pre ľudí v dôchodkovom veku a minimálne výrazne obmedziť krátenie pre ekonomicky aktívnych opatrovateľov.
  • Opatrenie týkajúce sa dôchodcov schválili ešte v roku 2022. V utorok o tom informoval minister práce Erik Tomáš.

Prečo je to dôležité: Tým, že v posledným mesiacoch výrazne stúpli dôchodky a v mnohých prípadoch príjem odkázaných osôb prekročil dvojnásobok životného minima, mnohým opatrovateľom skrátili alebo úplne odobrali príspevky. 


Citát:„S platnosťou od 1. júla 2024 sa opatrovateľské príspevky pre opatrovateľov v dôchodkovom veku síce zvýšili zo 75 % na 100 %, ale zároveň sa aj krátia v závislosti od príjmu odkázanej osoby,“ upozornil Tomáš.

Širší kontext: Šéf rezortu informoval, že aktuálnu situáciu rieši aj s Ministerstvom financií SR. Na legislatívnu zmenu chce využiť pripravenú novelu zákona o sociálnych službách, ktorú predloží už v septembri do parlamentu. Jej pôvodným cieľom je zvýšenie príplatku k príspevku na opatrovanie znevýhodnených detí zo 100 na 200 eur.

Prečítaj si aj tieto články: 

27. júla 2024 o 16:02 Čas čítania 0:41 SNS chystá nový zákon. Chce oslobodiť prepitné od dane z príjmu, čašníci tak zarobia viac SNS chystá nový zákon. Chce oslobodiť prepitné od dane z príjmu, čašníci tak zarobia viac
25. júla 2024 o 19:22 Čas čítania 0:49 Vláda sľúbila policajtom odmenu 5-tisíc eur. Musia však splniť niekoľko podmienok Vláda sľúbila policajtom odmenu 5-tisíc eur. Musia však splniť niekoľko podmienok
19. júla 2024 o 8:24 Čas čítania 1:00 Vláda zvažuje novú daň. Bežných ľudí i firmy by zdanila za posielanie peňazí cez banku aj za výbery z bankomatov Vláda zvažuje novú daň. Bežných ľudí i firmy by zdanila za posielanie peňazí cez banku aj za výbery z bankomatov
Domov
Zdieľať
Diskusia