Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
13. augusta 2024 o 17:43
Čas čítania 0:50

Ministerka Šimkovičová odvolala troch členov Rady Fondu na podporu umenia. Vyberali ich ešte bývalí ministri kultúry

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od augusta platí novela zákona o FPU, ktorá umožňuje Šimkovičovej prebrať moc nad fondom.

  • Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) v utorok odvolala troch členov Rady Fondu na podporu umenia (FPU).
  • Odvolanie sa týka Alžbety Lukáčovej, Kataríny Kövesdi Cvečkovej a Rastislava Steranku, ktorí boli do Rady vymenovaní dávnejšie ministrami kultúry.
  • V zmysle zákona môže člena rady, menovaného bez návrhu, odvolať minister aj bez uvedenia dôvodu.

Prečo je to dôležité: Ministerka kultúry minulý týždeň odvolala kľúčové osoby slovenskej kultúry - riaditeľov SNG a SND. Jej kroky a štýl politiky odmieta nielen opozícia, ale aj kultúrna obec, mnohé kultúrne inštitúcie a veľká časť verejnosti. Všetci hovoria o snahe o ovládnutie kultúrnych inštitúcií a „kradnutí ich nezávislosti“.

Širší kontext: Od augusta platí novela zákona o FPU, ktorá umožnila Šimkovičovej prebrať moc nad fondom.

O miliónoch eur ročne pre rôzne kultúrne centrá budú po zmene namiesto odborníkov rozhodovať primárne nominanti ministerstva kultúry. Právomoc rozhodovať o dotáciách fondu dostala rada, ktorej počet členov sa rozšíril z deviatich na 13. Rovnako sa zvýšil aj počet členov rady menovaných ministrom bez návrhu, zo 4 na 7.

Jedného člena vymenuje ministerka na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov. Princíp menovania zvyšných piatich členov sa nemení, ministerka ich menuje na základe návrhu organizácií pôsobiacich v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články: 

13. augusta 2024 o 12:10 Čas čítania 1:34 Bývalí ministri kultúry posielajú odkaz Šimkovičovej: Nie skanzen uzavretý do seba, ale otvorenosť svetu, hovoria o rezorte Bývalí ministri kultúry posielajú odkaz Šimkovičovej: Nie skanzen uzavretý do seba, ale otvorenosť svetu, hovoria o rezorte
12. augusta 2024 o 17:26 Čas čítania 0:47 VIDEO: Bývalý moderátor Bruchala tvrdo kritizuje exkolegyňu Šimkovičovú: Maťa, si pomstychtivá a ničíš životy VIDEO: Bývalý moderátor Bruchala tvrdo kritizuje exkolegyňu Šimkovičovú: Maťa, si pomstychtivá a ničíš životy
12. augusta 2024 o 15:02 Čas čítania 0:41 Univerzita Komenského kritizuje dianie v rezorte kultúry: „S obavami sledujeme komunikáciu vedenia ministerstva“ Univerzita Komenského kritizuje dianie v rezorte kultúry: „S obavami sledujeme komunikáciu vedenia ministerstva“
Domov
Zdieľať
Diskusia