Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
14. augusta 2024 o 19:16
Čas čítania 0:28

V Chorvátsku sa premnožila nebezpečná medúza. Prostredníctvom aplikácie zistíš, kde sa aktuálne nachádza

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Tanierovka svietivá sa vyskytuje najmä v pobrežných oblastiach Jadranského mora.

  • V Jadranskom mori sa tento rok zvýšil výskyt medúzy tanierovky svietivej, ktorá môže spôsobiť viaceré poranenia, informuje chorvátsky portál Index.hr.
  • Dôvodom premnoženia sú dlhšie teplé obdobia a krátke zimy, ale aj rast populácie planktónu. Medúzy sa vyskytujú najviac v pobrežných oblastiach mora.
  • Chorváti spustili aplikáciu, v ktorej monitorujú výskyt týchto medúz.

Citát: „Eutrofizácia, teda umelé pridávanie výživných solí do mora, ktoré sa tam dostávajú z pevniny cez rieky, zvyšuje produktivitu mora a podporuje nadmerný rozvoj zooplanktónu, ktorým sa medúzy živia,“ informuje Olja Vidjak, vedec z chorvátskeho Inštitútu oceánografie a rybárstva

Širší kontext: Tanierovka svietivá môže spôsobiť poranenia, ktoré sa podobajú popáleniu. Na mieste môžu zostať zvyšky chápadiel, ktoré je potrebné z kože odstrániť. Následne treba ranu opláchnuť morskou vodou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia