Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
17. augusta 2024 o 12:55
Čas čítania 0:38

V Bratislave namerali vysoké hodnoty ozónu. Odborníci varujú ľudí pred zdravotnými rizikami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na inom území Slovenska okrem hlavného mesta zatiaľ k prekročeniu hodnôt ozónu nedošlo.

  • Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v piatok 16. augusta upozornenie na smogovú situáciu v Bratislave. Meteorológovia namerali vysoké hodnoty prízemného ozónu (O3). 
  • Na monitorovacích staniciach namerali prekročenú hodnotu 180 µg.m-3, čo predstavuje pre ľudí zdravotné riziko.
  • SHMÚ upozornil, že prízemný ozón vzniká najmä počas horúcich letných dní v oblastiach s vysokou koncentráciou výfukových plynov. Tento ozón môže dráždiť oči, nos a hrdlo, spôsobiť kašeľ, bolesti hlavy a u astmatikov vyvolať záchvaty.

Prečo je to dôležité: Smogová situácia môže mať nebezpečné zdravotné dôsledky pre obyvateľov. Situácia sa môže týkať najmä tých, ktorí patria do rizikových skupín (starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy).

Širší kontext: Platnosť upozornenia pred zvýšeným obsahom ozónu začala 16. augusta o 12:00 a dnes 17. augusta ju meteorológovia zrušili. Počas tohto obdobia na zvyšnom území Slovenska k prekročeniu hodnôt nedošlo. Prízemný ozón spôsobuje zdravotné ťažkosti a rizikovým skupinám sa odporúča, aby počas zvýšených hodnôt obmedzili pobyt vonku a vetranie.

Domov
Zdieľať
Diskusia