Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
23. augusta 2024 o 10:29
Čas čítania 0:49

Nemecká základňa NATO zvýšila stupeň ohrozenia. Spravodajské informácie hlásili potenciálnu hrozbu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

NATO v Nemecku zaznamenalo v priebehu dvoch týždňov dve potenciálne hrozby.

  • Letecká základňa NATO na západe Nemecka v noci na piatok zvýšila stupeň ohrozenia na „potenciálna hrozba“.
  • Vyhlásenie sa objavilo necelé dva týždne po tom, ako bola nemecká vojenská základňa v Kolíne nad Rýnom niekoľko hodín uzatvorená počas vyšetrovania podozrenia zo sabotáže.
  • NATO v rovnakom čase ohlásilo pokus o vniknutie do základne v Geilenkirchene, počas ktorého sa do základne pokúsila preniknúť jedna osoba, ktorú zastavili a vykázali.
  • Medzi oboma incidentmi sa nepodarilo nájsť žiadnu súvislosť.

Prečo je to dôležité: Nemecko je od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine z februára 2022 kľúčovým spojencom Kyjeva, krajina preto pozorne monitoruje možné pokusy o sabotáže a útoky na vojenské zariadenia.


Citát: „Na leteckej základni NATO v Geilenkirchene sme na základe spravodajských informácií naznačujúcich potenciálnu hrozbu zvýšili stupeň ohrozenia,“ uviedla základňa prostredníctvom sociálnej platformy X.

Širší kontext: Nemecká vojenská základňa v Kolíne nad Rýnom bola uzatvorená z dôvodu, že objavili dieru v plote, ktorý chráni vodný zdroj základne v štvrti Wahn. Výsledky testov však nepreukázali kontamináciu vody, uviedla nemecká armáda.

Nemecké úrady v apríli zadržali dvoch mužov pre podozrenie zo špionáže pre Rusko a plánovania útokov v Nemecku s cieľom podkopať vojenskú podporu Ukrajine. Cieľmi útokov mali údajne byť aj základne americkej armády.

Prečítaj si aj tieto články: 

17. augusta 2024 o 11:30 Čas čítania 1:12 Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru
16. augusta 2024 o 12:15 Čas čítania 0:54 „Svet je na pokraji tretej svetovej vojny,“ tvrdí ruský poslanec. Rozhorčuje sa nad tým, že Ukrajina prenikla na ruské územie „Svet je na pokraji tretej svetovej vojny,“ tvrdí ruský poslanec. Rozhorčuje sa nad tým, že Ukrajina prenikla na ruské územie
14. augusta 2024 o 16:14 Čas čítania 0:46 VIDEO: Ukrajinci v ruskom meste Sudža zhodili z úradnej budovy ruskú vlajku. Vymenili ju za ukrajinskú VIDEO: Ukrajinci v ruskom meste Sudža zhodili z úradnej budovy ruskú vlajku. Vymenili ju za ukrajinskú
Domov
Zdieľať
Diskusia