Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. augusta 2024 o 13:58
Čas čítania 0:51

365.bank ako prvá banka znižuje úrokové sadzby na hypotéky pod 4 %. Reaguje tak na aktuálnu ekonomickú situáciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Banka reaguje na ceny nehnuteľností a zmeny na realitných trhoch.

  • 365.bank od 30. augusta znižuje úrokové sadzby na hypotéky pod 4 %, pri trojročnej a päťročnej fixácii tak ponúkne úrok od 3,95 % ročne. 
  • Znižovanie sadzieb by tak malo reflektovať aktuálnu makroekonomickú situáciu.
  • Ceny nehnuteľností na domácom realitnom trhu sú podľa bankyaktuálne medziročne nižšie o 1,3 %, napriek tomu, že medzikvartálne vzrástli o 1,6 %.

Prečo je to dôležité: 365.bank ako prvá banka na Slovensku znížila sadzby na hypotéky pod 4 %.

Citát: „Očakávame, že situácia na realitnom trhu ostane naďalej premenlivá, avšak cenové dno máme pri viacerých kategóriách nehnuteľností pravdepodobne za sebou. Hoci silné rasty rovné tempu minulých rokov neočakávame, rast životnej úrovne po poklese inflácie, pokračujúci rast miezd, ako aj postupné znižovanie úrokových sadzieb, budú podporovať kúpyschopnosť obyvateľov,“ priblížil analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Širší kontext: Priemerná cena nehnuteľnosti  mala v tomto kvartáli dosiahnuť úroveň 2 461 eur za meter štvorcový (m2), čo je o 39 eur/m2 viac ako minulý štvrťrok. Zároveň by malo ísť o prvý medzikvartálny rast od roku 2022. Okrem silného Bratislavského kraja mal znateľný rast priemernej ceny vykázať aj Trnavský, Banskobystrický a Košický kraj, pričom Žilinský a Nitriansky kraj udržiavali pokles.

Mnohé banky na Slovensku pristupujú k postupnému znižovaniu úrokových sadzieb na hypotéky. Od začiatku leta mali k zníženiu pristúpiť ČSOB, Prima banka, Tatra banka a Slovenská sporiteľňa.

Prečítaj si aj tieto články: 

26. augusta 2024 o 10:24 Čas čítania 0:31 UniCredit Bank znižuje úrokové sadzby pri hypotékach. Zmeny sa dotknú dvoch fixácií UniCredit Bank znižuje úrokové sadzby pri hypotékach. Zmeny sa dotknú dvoch fixácií
25. augusta 2024 o 13:22 Čas čítania 0:57 Analytik prezradil, že znižovanie hypotekárnych sadzieb je kozmetické. Dostupnosť bývania to vraj nemení Analytik prezradil, že znižovanie hypotekárnych sadzieb je kozmetické. Dostupnosť bývania to vraj nemení
21. augusta 2024 o 13:21 Čas čítania 0:30 ČSOB banka znižuje úroky na hypotékach. Zmeny sa dotknú tých najžiadanejších fixácií ČSOB banka znižuje úroky na hypotékach. Zmeny sa dotknú tých najžiadanejších fixácií
Domov
Zdieľať
Diskusia