Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
1. septembra 2024 o 13:33
Čas čítania 0:49

Osloviť ťa môže zamestnanec FBI či Amazonu. Tieto taktiky používajú podvodníci na internete

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najzjavnejšou podobou impersonifikácie je typ podvodu s názvom phishing.

  • Podvod prostredníctvom impersonifikácie sa stáva jedným z najväčších zdrojov príjmov pre kybernetických zločincov. Tak ako väčšina podvodov, aj tento má za cieľ prinútiť obete, aby útočníkom poslali peniaze alebo osobné a finančné údaje.
  • Keďže nevidíme osobu alebo spoločnosť na druhej strane e-mailu, správy na sociálnej sieti či SMS, je pre podvodníkov jednoduchšie predstierať, že sú niekým iným.
  • Kybernetickí zločinci môžu získané údaje predať na dark webe alebo ich sami zneužiť na podvody s identitou. Najzjavnejšou podobou impersonifikácie je podľa spoločnosti typ podvodu s názvom phishing.

Citát:„Podvody s impersonifikáciou sa neustále zdokonaľujú. Podľa Federálnej obchodnej komisie (FTC) podvodníci využívajú čoraz viac kanálov a techník, takže vás napríklad falošný zamestnanec Amazonu môže presmerovať do neexistujúcej banky alebo dokonca k podvodnému zamestnancovi FBI či FTC, ktorý vám poskytne fingovanú podporu,“ uviedla spoločnosť.

Širší kontext: Existujú však aj iné druhy tohto podvodu, pričom čoraz väčším problémom sú falošné účty na sociálnych sieťach. Používajú sa na šírenie podvodných odkazov a ponúk, ktoré znejú až príliš dobre na to, aby boli reálne. Populárne sú aj falošné mobilné aplikácie vydávajúce sa za legitímny softvér. Ich cieľom je získať osobné údaje, zaplaviť obrazovku obetí reklamami alebo ich zaregistrovať do rôznych služieb za prémiovú cenu.

Prečítaj si aj tieto články:

31. augusta 2024 o 7:38 Čas čítania 0:42 Slovenské banky si budú zdieľať blacklist klientov. Zverejnili, kto sa naň môže dostať Slovenské banky si budú zdieľať blacklist klientov. Zverejnili, kto sa naň môže dostať
28. augusta 2024 o 14:52 Čas čítania 0:18 Bratislavčanka poslala svojmu „nápadníkovi“ 36-tisíc eur. Oklamal ju, že ich využije na opravu ropnej plošiny Bratislavčanka poslala svojmu „nápadníkovi“ 36-tisíc eur. Oklamal ju, že ich využije na opravu ropnej plošiny
27. augusta 2024 o 13:20 Čas čítania 0:28 Podvodná stránka ponúka získanie vodičských preukazov pre Slovákov online. Polícia upozorňuje na falošné správy Podvodná stránka ponúka získanie vodičských preukazov pre Slovákov online. Polícia upozorňuje na falošné správy
4ka kvíz
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/John Tuesday/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia