Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
9. septembra 2024 o 17:13
Čas čítania 0:57

Európska komisia o mrazení fondov pre Slovensko nerozhodla. Skúma však kontroverznú reformu Trestného zákona

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Komisia reaguje na zistenia agentúry Bloomberg.

Európska komisia (EK) analyzuje nedávnu reformu Trestného zákona na Slovensku a tento proces zatiaľ nie je ukončený. Najvyšší výkonný orgán Únie nateraz neprijal žiadne rozhodnutie o aktivácii mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov pre Slovensko a žiadne takéto rozhodnutie ani nečaká na politické schválenie. 

Podľa správy od agentúry Bloomberg však Európska únia údajne pracuje na návrhu, ktorého výsledkom by mohlo byť zastavenie vyplácania eurofondov pre Slovensko. Ako dôvod uviedol Bloomberg zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Odvolal sa pri tom na nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou.

K situácii sa vyjadril aj minister zahraničných vecí Juraj Blanár, ktorý tvrdí, že agentúra Bloomberg šíri nepravdivé informácie. „Slovenská republika odmieta šírenie nepravdivých informácií agentúrou Bloomberg o zastavení eurofondov pre Slovensko,“ vyhlásil Blanár. 

O peniaze môže prísť aj Maďarsko

„Aktuálne podmienky nariadenia momentálne spĺňa jeden prípad, konkrétne Maďarsko. V súčasnosti nemáme žiadne ďalšie prípady, ktoré by sme mali oznámiť,“ uviedla Európska komisia. Dodala pritom, že nebude váhať prijať ďalšie opatrenia podľa nariadenia o zablokovaní eurofondov, ak na to budú splnené podmienky.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Jedným z údajných návrhov voči Slovensku je podľa zdrojov Bloombergu použitie mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov, ktorý umožňuje Únii zastaviť platby, ak hrozí ich zneužitie. V tom prípade by EÚ zastavila Slovensku istú čiastku z kohéznych fondov, ktoré v rozpočte eurobloku predstavujú pre Slovensko 12,8 miliardy eur.


Ďalším návrhom je zablokovanie financovania z Plánu obnovy, v rámci ktorého má Slovensko dostať 2,7 miliardy eur, tvrdí zdroj Bloombergu s tým, že fungovanie ÚŠP bolo jednou z podmienok čerpania týchto peňazí.

Späť
Zdieľať
Diskusia