Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
14. septembra 2024 o 14:59
Čas čítania 0:48

Čo robiť počas záplav? Slovenský Červený kríž zverejnil dôležité pokyny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pre väčšinu okresov na Slovensku platia výstrahy pred dažďom aj povodňami.

  • Slovenský Červený kríž (SČK) apeluje na ľudí, aby počas záplav nevstupovali do tečúcej vody. Tá už má pri 15 centimetroch hĺbky silu zhodiť ich z nôh. Rovnako netreba zostávať ani na mostoch, keďže ich môže tečúca voda strhnúť.
  • V prípade potreby treba mať podľa SČK vo vodotesnom obale zbalené preukazy totožnosti, pitnú vodu, lekárničku, dezinfekciu, baterku aj píšťalku.
  • Pri záplavách je podľa SČK dôležité zostať s ostatnými v spojení a monitorovať situáciu.

Citát: „Neskúšajte predbehnúť záplavovú vlnu. Voda môže mať rýchlosť desať až 20 kilometrov za hodinu. Ak ste sa nestihli evakuovať, dostaňte sa na vyvýšené miesto vo vašom okolí a počkajte na pomoc,“ odkázal SČK na sociálnej sieti.

Širší kontext: SČK uvádza, že je dôležité, aby sa ľudia informovali o aktuálnej predpovedi počasia a sledovali pokyny lokálnych úradov a bezpečnostných zložiek. 


Na ľudí tiež apelovali, aby sa nedotýkali spadnutého elektrického vedenia či elektrických spotrebičov, ak by mohli byť v kontakte s vodou. Vyhnúť sa podľa neho treba tiež konzumácii aj kontaktu so záplavovou vodou. Môže byť kontaminovaná.


Výdatné zrážky majú na Slovensku pokračovať aj cez víkend, a to najmä na Záhorí a Myjave. Pre väčšinu okresov platia výstrahy pred dažďom aj povodňami.

Prečítaj si aj tieto články:

14. septembra 2024 o 7:45 Čas čítania 1:11 Meteorológovia varujú pred nebezpečným víkendovým počasím. Platia najvyššie výstrahy (+ mapa) Meteorológovia varujú pred nebezpečným víkendovým počasím. Platia najvyššie výstrahy (+ mapa)
13. septembra 2024 o 20:12 Čas čítania 0:33 Rozbité autá či spadnuté stromy. Bratislava čelí intenzívnej vlne nebezpečného počasia, celý deň zasahujú policajti Rozbité autá či spadnuté stromy. Bratislava čelí intenzívnej vlne nebezpečného počasia, celý deň zasahujú policajti
13. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 0:47 Meteorológovia zverejnili vývoj počasia na najbližšie hodiny. Intenzívne zrážky potrápia ďalšie časti Slovenska Meteorológovia zverejnili vývoj počasia na najbližšie hodiny. Intenzívne zrážky potrápia ďalšie časti Slovenska
povodne, dazd
Zdroj: TASR / Ondrej Hercegh
Domov
Zdieľať
Diskusia