Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
15. septembra 2024 o 13:41
Čas čítania 0:44

Poľsko a Rakúsko potvrdili svoje prvé obete povodní. Dolné Rakúsko vyhlásili za oblasť katastrofy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

S počasím zápasia aj v Poľsku a Rakúsku.

Povodne si v Poľsku vyžiadali svoju prvú obeť, potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Aj pri záplavách v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov.


Tusk spresnil, že k úmrtiu človeka v dôsledku počasia došlo v okrese Klodzko na juhozápade krajiny neďaleko hraníc s Českou republikou, ďalšie podrobnosti však neuviedol.


Na mimoriadnom brífingu však poľský premiér opätovne apeloval na obyvateľov, aby výzvy úradov na evakuáciu brali vážne a včas sa dostali do bezpečia. „Situácia je dramatická v mnohých oblastiach,“ upozornil.


Povodňová situácia sa v Poľsku v noci na nedeľu zhoršila. V ranných hodinách bola hladina rieky Nysa Klodzka na úrovni 6,65 metra, pričom jej priemerná úroveň vody je jeden meter. V meste Klodzko, ktoré má 26.000 obyvateľov, evakuovali zatiaľ zhruba 1600 ľudí a podľa Tuska sa dajú očakávať ďalšie evakuácie.


V najťažšie postihnutých oblastiach došlo k výpadkom elektriny a vody, ako aj mobilných komunikačných sietí. Spolkovú krajinu Dolné Rakúsko, ktorá obklopuje hlavné mesto Viedeň, vyhlásili za oblasť katastrofy v súvislosti s dramatickým vzostupom hladín viacerých riek z dôvodu neutíchajúceho silného dažďa.

Domov
Zdieľať
Diskusia